Han har jobbat som bibliotekarie i 30 år och är ett välkänt ansikte i Östersund. Men nu hotas han av avsked eftersom han vägrar att ha en svart huvtröja på sig. Det skriver Östersunds-Posten.
På tisdagen fick Thomas Drugg, 53 år, ett formellt brev från Östersunds kommun där han underrättas om avsked:
”Härmed underrättas du om att Östersunds kommun överväger att avskeda dig från anställningen som bibliotekarie vid Östersunds bibliotek, Kultur- och fritidsförvaltningen.”
– Ska man avskedas tycker jag att man ska ha gjort något allvarligt. Men jag har inte stulit, slagit ned någon, sextrakasserat eller spridit politisk propaganda, säger han till tidningen.
Yttre tjänst
Det var i våras som bibliotekets ledningsgrupp fattade beslut om att personalen som jobbar ska ha arbetskläder på sig. Detta eftersom man arbetar i så kallad yttre tjänst och är i direktkontakt med låntagarna. Man kom fram till att det ska vara en svart luvtröja, en så kallad hoodie, eller en lång svart skjortväst.
Drugg understryker dock att det hör till allmänna bestämmelser och ledningen i sig har inte gjort något fel.
– Det var ledningsgruppens eget beslut. Sedan var det en informationspunkt på en samverkansgrupp när facket var med, säger han.
På en arbetsplats där man ”aldrig haft uniform” tidigare har motståndet varit utbrett, säger han, och har förståelse för att man har enhetliga tröjor eller jackor när man är på mässor och liknande. Men det här är något helt annorlunda, menar Thomas Drugg.
Integritetsfråga
För honom är det här en integritetsfråga och det ”handlar inte om hur vi ska möblera eller hur vi ska ta betala eller något annat”. Samtidigt säger han att han ryser av ordet ”hoodie”.
I början var det flesta emot att gå med på den nya regeln. Sedan var det två som vägrade. Till slut var det bara Drugg kvar. Han har fått en muntlig varning och två skriftliga varningar. Nu har han alltså fått ett skriftligt besked om avsked.
Han trodde in i det sista att ledningen skulle ändra sig. Men hans chef, Maj Eriksson, anser att det är viktigt för personalen att bära arbetskläder.
– Vi har 1 000 besökare varje dag och många är nya. Det ska vara lätt och tydligt att se vem som jobbar hos oss, säger hon till Östersunds-Posten.
Enligt henne är personal tjänstemän och ”är till för medborgarna”. Och man ”tar emot nya grupper” och då ska det var tydligt och enkelt. Hon säger att detta är första kollektionen och man ska titta på flera.