Bensinupproret växer – har nu en halv miljon medlemmar
Bensinupproret har nu samlat en halv miljon medlemmar.


Facebook-gruppen ”Bensinupproret 2.0” fortsätter att växa då man nu har samlat 506 000 medlemmar. Samtidigt ställer man nu krav på att bensinpriset ska ner till 12 kronor litern.

På lördag planerar gruppen protester runt om i landet, bland annat i Stockholm, Göteborg, Umeå, Sundsvall och Jönköping.

”Kommer skapa historia”

Man menar att bensin- och dieselpriset är för högt och kräver därför sänkta skatter på drivmedel.

På måndagen skrev Peder Blohm Bokenhielm, administratör och en av initiativtagarna, på Facebook-gruppen:

”Efter dagens höjningar är bränslet dyrare än någonsin! Dyraste notering nu är 16.89 på bemannade stationer!!! NU FÅR DET VARA NOG!!! Vårt krav är att momsen och energiskatten tas bort på bensin, diesel m.m. Det betyder att vi i dagsläget hamnar runt 12 kr/liter. Dit skall vi!”

Blohm Bokenhielm säger till Sveriges Radios Ekot att han tror att Bensinupproret kan göra skillnad.

– Jag tror på fullaste allvar att vi kommer skapa historia. Att vi kan visa att vi kan påverka.

Motpol

Samtidigt som gruppen har lyckats få över en halv miljon medlemmar har dess motpol bildats. Det rör sig om ”Bensinupproret 3.0” som i stället vill att bensinpriset höjs. Gruppen har samlat 6 500 medlemmar sedan den startades för en vecka sedan.

Initiativtagaren Viktor Erik Jensen säger till Expressen att man startade gruppen för att ”vi vill sluta med koldioxidutsläppen, så att vi har en bra framtid framför oss”. 

Enligt honom har man olika diskussioner som har att göra med höjningen av bensinpriset. Man diskuterar också olika slags skatter eller avgifter på bensinen och koldioxidutsläppen.

– Men det handlar också om hur exempelvis bilberoende landsbygdsbor ska kunna bli kompenserade på något sätt, så att det ska bli en så rättvis omställning som möjligt, säger han till tidningen.