Bekräftat: USA möter Nordkorea i Sverige
UD bekräftar att en nordkoreansk diplomat är i Sverige för samtal och att USA:s Nordkoreasändebud är på väg. Foto: Epoch Times-arkivbild


Utrikesdepartementet är fortsatt förtegna om det hemliga mötet mellan Nordkorea och USA i Sverige.

Men nu bekräftas från flera håll att USA:s Nordkoreasändebud ska till Sverige för att delta.

Ett högnivåmöte hålls i dagarna på en hemlig plats i Sverige mellan företrädare för Nordkorea och USA. Samtalen gäller Nordkoreas relationer till omvärlden, bland annat det kommande toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och den nordkoreanske diktatorn Kim Jong-Un.

Utrikesdepartementet bekräftade på fredagen att toppdiplomaten Choe Son-Hui representerar Nordkorea och är på plats i Sverige för "rundabordssamtal i mindre format" och att internationella experter ska medverka.

Det är fortfarande oklart var och när samtalen ska äga rum och UD ville först inte uppge vilka som skulle delta utöver Choe Son-Hui. Men man bekräftar nu beskedet från USA:s utrikesdepartement om att landets Nordkoreasändebud Stephen Biegun ska till Sverige 19–22 januari för att medverka vid mötet.

– Han är på väg till Sverige för att delta i de rundabordssamtal i mindre format som vi är värd för, säger Buster Mirow Emitslöf, presskommunikatör på UD.

Samtidigt rapporterar den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap, med hänvisning till landets utrikesdepartement, att även Lee Do-Hoon – Sydkoreas representant i frågor om säkerhetsläget på den koreanska halvön – är på väg till Sverige.

På fredagen meddelade Vita huset att USA och Nordkorea kommit överrens om ett nytt toppmöte mellan Donald Trump och Kim Jong-Un i slutet av februari.

(Max Sommerstein/TT)