I trettio år har hon gäckat tyska polisen. Nu har Daniela Klette, medlem i den ökända Baader-Meinhof-ligan, gripits i Berlin, enligt åklagare i delstaten Niedersachsen.
Terrorgruppen upplöstes – men Daniela Klette fortsatte på brottets bana.
På måndagskvällen satte tyska myndigheter punkt för hennes trettio år långa flykt undan rättvisan, då 66-åringen greps i en lägenhet i Berlinstadsdelen Kreuzberg.
Klette använde enligt Der Spiegel ett italienskt pass, men kunde identifieras med hjälp av fingeravtryck. I lägenheten hittades förutom den efterlysta även ammunition och två magasin, skriver tyska medier.
Baader Meinhof-ligan, eller egentligen Röda arméfraktionen (RAF), satte skräck i Västtyskland under 1970- och 80-talen, med bombdåd, kidnappningar och över 30 mord på högprofilerade politiker och företagsledare. Bland offren fanns dåvarande chefen för Deutsche Bank Alfred Herrhausen, riksåklagaren Siegfried Buback och arbetsgivarbasen Hanns Martin Schleyer.
Den vänsterradikala terrorgruppens tentakler sträckte sig dock långt utomlands. Ett av de mer spektakulära attentaten var sprängningen av västtyska ambassaden på Gärdet i Stockholm 1975, då två ambassadanställda och två RAF-medlemmar dödades.
Förgrundsgestalterna Ulrike Meinhof och Andreas Baader hittades båda hängda i Stammheimfängelset utanför 1976 respektive 1977. Dödsfallen har officiellt betecknats som självmord, men gett upphov till en rad alternativa teorier. Efterföljande generationer RAF-medlemmar fortsatte sedan verksamheten till dess att organisationen upplöstes 1998.
Daniela Klette gick då under jorden tillsammans med kompanjonerna Ernst-Volker Staub und Burkhard Garweg. Trion, som i tyska medier går under namnet ”RAF-pensionärerna”, misstänks för mordförsök och en lång rad väpnade rån mot livsmedelsbutiker och värdetransporter, minst något av dem så sent som 2016.
För att finansiera sitt pensionärsliv ska Klette, förutom grov våldsbrottslighet, ha gett privatlektioner i matematik, skriver Der Tagesspiegel. Tidningen har pratat med en granne till ”Claudia”, som hon kallade sig, som berättar att han fick kex i julklapp av den förrymda förbrytaren.
Delstaten Niedersachsens inrikesminister Daniela Behrens kallar gripandet ”en milstolpe i den tyska kriminalhistorien”