Australien markerar mot kinesiskt fejkfoto
Australiens premiärminister Scott Morrison riktar frän kritik mot det fejkade fotot. Arkivbild. Foto: Lukas Coch/AP/TT


"Motbjudande", "upprörande" och "hiskeligt" – det kallar Australiens premiärminister Scott Morrison det fejkade foto som den kinesiska myndighetsföreträdaren Zhao Lijian under måndagen publicerade på plattformen Twitter.

På inlägget syns ett foto som föreställer en man utklädd till australisk soldat som leende håller en blodig kniv mot ett afghanskt barns hals medan han säger orden "var inte rädd, vi kommer med fredliga avsikter".

Misstänka krigsbrott

Det fejkade fotot rör upp heta känslor i Australien då bilden anspelar på den pågående rättsprocessen mot 19 australiska soldater som misstänks för krigsbrott under tjänstgöring i Afghanistan mellan åren 2005 och 2016. Bland annat misstänks soldaterna ligga bakom dödandet av 39 civila i landet.

Australien kräver, utöver att fotot plockas bort från Twitter, en offentlig kinesisk ursäkt för inlägget.

– Det är ytterst upprörande och det kan inte rättfärdigas med någon som helst grund. Den kinesiska regeringen bör skämmas å det grövsta för det här inlägget, säger Scott Morrison om inlägget.

Frostiga relationer

Det kan dock komma att dröja innan Kina ber om ursäkt för inlägget. När Hua Chunying, talesperson på det kinesiska utrikesdepartementet, fick en fråga om inlägget under måndagen svarade hon nämligen:

– Med tanke på att det är australiska soldater som begått dess avskyvärda brott så är det kanske Australien som ska skämmas?

Fotobråket utgör ett nytt lågvattenmärke för de diplomatiska relationerna mellan de båda länderna som under de senaste åren blivit alltmer ansträngda.

Australien har kritiserat vad man ser som Kinas aggressiva maktutövning runt om i Asien sedan president Xi Jinping tillträdde 2013. Peking har å sin sida bland annat irriterats av Australiens ledande roll i en kampanj för att få till en internationell utredning om coronapandemins ursprung.

Kina har reagerat genom att minska importen av australiska varor och att uppmana kinesiska studenter och turister att undvika Australien. Tidigare i år varnade Australien sina medborgare för risken att utsättas för godtyckliga gripanden i Kina.

(TT-AFP)