Nätverk med våldsamma revolutionärer står bakom stor del av upploppen
"Anti-fascister" i typiskt svarta kläder under en protest i New York, den 16 november 2019. Foto: Stephanie Keith/Getty Images


Bakom de pågående våldsamma upploppen i USA ligger vad som ser ut att vara välorganiserade upploppsmakare. En närmare titt på Antifa visar en organisation där delar av finansieringen är känd och som inte bara angriper personer och institutioner.

Nyligen sade president Donald Trump att Antifa ska betecknas som en terroristorganisation. Första steget tog dock USA:s inrikessäkerhetsdepartement 2016 när de stämplade Antifas aktiviteter som ”inrikes terroristvåld”, enligt Politico.

Antifa tog nyligen tillfället, tillsammans med radikala organisationer som Democratic Socialists of America och andra grupper under Black Lives Matter, att reagera på ett fall av polisvåld som blivit känt världen över.

Den utlösande händelsen var den svarte mannen George Floyds död den 25 maj, efter att en före detta polis i Minneapolis tryckte sitt knä mot den misstänktes nacke under nio minuter medan han låg på marken med handbojor. Videon på händelsen blev snabbt viral och har använts som ett verktyg för att rekrytera vänsteraktivister.

I ett tal till det amerikanska folket den 1 juni sade Donald Trump:

”Professionella anarkister, våldsamma mobbar, mordbrännare, rånare, kriminella, upploppsmakare, Antifa och andra har tagit greppet om vårt land”, sade han.

”Med all rätt har alla amerikaner mått illa och blivit upprörda av George Floyds brutala död. … Men vi kan inte låta de rättfärdigade ropen från fredliga protester dränkas av en arg mobb.”

”Det här är terrorhandlingar. Att ta oskyldiga liv och spilla oskyldigt blod är ett brott mot mänskligheten och ett brott mot Gud.”

Revolutionärt våld

Ordet Antifa är en nedkortad form av anti-fascist. Organisationen använder hård taktik och är ökänd för fysiska angrepp på konservativa, republikaner, och människor som identifierar sig som så kallad alternativhöger. De här våldsamma uppviglarna har sina rötter i Weimar, Tyskland, där förelöpare angrep brunskjortor, medlemmar i de nationalsocialistiska tyska SA-förbanden, för att tysta politiska rivaler med våld. De kallar typiskt sina offer för fascister, nazister och rasister.

När Antifa-medlemmar pratar om ”fascism” menar de inte den egentliga fascismen, utan kapitalism, enligt den tyska säkerhetstjänsten, Bundesamt für Verfassungsschutz (BfV).

Den före detta tyska Antifa-medlemmen Bernd Langer, bekräftar detta och säger att kommunister i Tyskland använder termen ”anti-fascism” när de menar ”anti-kapitalism”. De här begreppen används som en politisk vokabulär.

Förespråkare för lag och ordning har länge önskat att regeringen slog ned på Antifa, som traditionellt har setts som en ledarlös, decentraliserad sammanslutning av grupper från alternativvänstern.

”Dagens Antifa hävdar fortfarande att de är anarkister, men faktum är att de har omvandlats till totalitära kommunister”, säger Trevor Loudon, expert på radikalism, i ”America Under Siege: Antifa”, en dokumentärfilm från 2017.

Antifa-sympatisören Mark Bray har en annan syn. Han är författare till ”Antifa: The Anti-Fascist Handbook”.

”En del antifa-grupper är mer marxistiska, medan andra är mer anarkistiska eller antiauktoritära”, skriver han i sin bok.

Antifa ses mer riktigt som en revolutionär milis-rörelse, där många av dess grupper strävar efter att omkullkasta den amerikanska regeringen med våld.

Antifa ses mer riktigt som en revolutionär milis-rörelse, där många av dess grupper strävar efter att omkullkasta den amerikanska regeringen med våld. Vid sina demonstrationer skanderar de ”Inga gränser, ingen mur, inget USA alls”. En del Antifa-aktivister har specifika idéer om vad som ska ersätta den, medan andra inte har det, utan är mer kortsiktiga i sitt tänkande.

Journalisten Jack Posobiec blev attackerad av en Antifa-medlem och säger till Epoch Times att Antifa är ”en del av den giftiga ideologin som vi ser röra sig världen över”.

Lev Trotskij, som grundade Sovjets röda armé, ”sade att Antifa praktiskt taget kommer att bli kommunismens militära, internationella arm”, säger Posobiec.

Bevis på organisering

Antifas agerande har inga likheter med traditionell, politisk aktivism. Det har mer en militant, till och med militär känsla över sig.

Flera rapporter säger nu att människor reser till olika städer för att delta i upploppen.

”Vi har människor från olika ställen i landet som har rest genom många stater för att komma hit. Vi vet att det här är en organiserad insats”, säger Will Smith, polischef i Richmond, Virginia till WTVR.

”Vi har anti-fascister, en del anarkister, till en stor del, men det finns människor från utanför den här staten och utanför det här området som vi vet är involverade och vi gör vårt bästa för att identifiera dem och spåra deras tillhörighet”, säger Smith.

Över hela landet har man nyligen hittat mystiska samlingar med gatstenar i områden där det har varit upplopp, rapporterar Fox News.

Taktik

Taktiken att klä sig helt i svart, inklusive att täcka sitt ansikte, är populär i Antifa-kretsar. Tanken är att på det här sättet skapa en känsla av gruppsolidaritet, utöver att försvåra åtal för brottslighet.

Bray skriver i sin bok att taktiken kommer från Tyskland.

Aktivister ”klär sig i svart med ansiktet dolt av motorcykelhjälmar, balaklavor eller andra masker för att skapa en uniform, anonym massa av revolutionärer som är beredda att utföra militanta aktioner, ibland med vapen som flaggstänger, klubbor, projektiler och Molotov-cocktails.”

Även journalisten Andy Ngo har angripits av Antifa sedan en grupp identifierat honom som möjlig sympatisör av alternativ höger, enligt Fox News.

Alla Antifa-medlemmar ”vill ha en radikal förändring, och de ser inte egentligen hur lätt och snabbt man kan förstöra det som har tagit århundraden att bygga upp”, säger Ngo, vars föräldrar flydde från det kommunistiska Vietnam på 1970-talet.

Antifa är ”horisontellt organiserat, vilket innebär att de inte har några ledare. Det är en del av deras ideologi att det inte ska finnas någon auktoritet eller stat. Det är ett misstag att då anta att de inte har någon organisering. Det är en annan sorts organisering som media inte är van vid”, skrev Ngo i en tweet den 1 juni.

”Antifa är organiserad i flera enheter. Spanare övervakar utkanterna av ett område och uppdaterar via livevideo eller textmeddelanden. Det finns personer som fungerar som vårdpersonal på gatorna, tränade för att få ut skadade kamrater. Och det finns de som utför våldsgärningar med vapen eller brandbomber. De använder Signal [krypterad app för smartphone] för att kommunicera.”

Enligt Bray gör Antifa mer än att attackera personer och institutioner.

Antifa ”gör efterforskningar … online, personligen, och infiltrerar ibland; de pressar den kulturella miljön till att inte kännas vid dem, pressar chefer att avskeda dem, och kräver att anläggningar ska ställa in deras föreställningar, konferenser, och möten … Men det stämmer också att en del av dem slår nazister i ansiktet och inte ber om ursäkt för det”, skriver Bray.

Ny position

Antifa har intagit en ny position i USA efter Obamas tid. Medlemmarna gjorde vad de kunde för att störa president Trumps tillträde i januari 2017. De förstörde egendom och anlade bränder i Washington D.C. och har sedan dess skapat förödelse över landet.

Peter Beinart noterade i magasinet Atlantic 2017 att Antifa bär ansvaret för ”en nivå av bibehållen krigföring på gatorna som inte har setts i USA sedan 1960-talet”.

”I USA har de flesta [Antifa-grupper] varit anarkistiska eller antiauktoritära sedan det moderna Antifa, under namnet Anti-Racist Action (ARA) dök upp i slutet av 80-talet”, skriver Bray.

Anti-fascism var lättare att marknadsföra än anti-racism, och rörelsen ändrade då sin profil i landet som Antifa.

Det innebär att de revolutionära aktivisterna så småningom beslöt att anti-fascism var lättare att marknadsföra än anti-racism, och rörelsen ändrade då sin profil i landet som Antifa.

Trots att den typiske fascisten som följer trossystemen hos en Benito Mussolini, Adolf Hitler eller Fransisco Franco är tämligen svår att hitta i dagens Amerika, så lyckas Antifa hitta dem – genom att uppfinna dem.

Som tidigare nämnts gör de detta genom att verka under sin egen märkliga arbetsdefinition av fascism, där de stämplar vanliga konservativa som fascister och klumpar ihop dem med vit-makt-anhängare och nynazister. Alla poliser döms ut som fiendefascister på grund av att, enligt Antifas sätt att tänka, de upprätthåller lagarna från Amerikas förmodat onda kapitalistsystem, som de säger egentligen är ett fascistsystem.

Finansiering

Det är svårt att avgöra vem som egentligen finansierar Antifa, men en del saker känner man till.

Miljardären George Soros på vänsterkanten har kopplingar till Antifa genom gruppen Alliance for Global Justice (AfGJ). Soros filantropi, känd som Open Society Institute, har donerat 100 000 USD (motsvarande 989 000 SEK) till AfGJ sedan 2004.

AfGJ har fört över 50 000 USD (motsvarande 495 000 SEK) till Refuse Fascism, en icke-inkorporerad Antifa-grupp.

Refuse Fascism bildades snart efter Donald Trumps oväntade seger över Hillary Clinton i presidentvalet 2016. Gruppen har summerat sitt uppdrag på sin webbsida: ”Det är fascism: driv ut Trump/Pence-regimen!”

Refuse Fascism deltog i ett upplopp den 1 februari 2017 vid University of California, Berkely, som en del av vad som kallas för ”deplatforming”. Målet som uppnåddes var att förhindra den kontroversielle, konservativa författaren Milo Yiannopoulus från att hålla ett tal på campus. Upploppet orsakade skador för 500 000 USD (närmare 5 miljoner SEK).

Det kan vara så att finansiering är mindre viktigt för Antifa än för traditionella politiska rörelser. Kanske är det billigare att skapa kaos i syfte av revolutionär förändring än en del tror.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.