Ansiktsigenkänning – nytt hjälpmedel i polisens brottsutredningar
Artificiell intelligens och ansiktsigenkänning provas på människor vid en utställning i Las Vegas den 10 januari 2019. Foto: David McNew/AFP via Getty Images


Datainspektionen har godkänt att polisen får börja använda automatisk bildanalys i brottsutredningar efter årsskiftet. Det meddelar polisen på sin hemsida.

Det här innebär att handläggningstiderna i utredningar med mycket bild- och videomaterial kan förkortas avsevärt.

Den nya tekniken gör det möjligt att automatiskt analysera objekt som finns i en utrednings bild- och videomaterial, exempelvis fordon, kläder, vapen eller väskor. Även ansikten och registreringsnummer kan filtreras fram och analyseras.

Ska bara användas i förundersökningar

– Sökningar med den nya metoden kommer inte att samköras med polisens register eller ha kopplingar till kameraövervakning i realtid. Den nya tillämpningen sträcker sig till bild- och videomaterial som finns i en förundersökning, säger Niclas Appleby, forensiker inom bildanalys vid nationellt forensiskt centrum, på polisens hemsida.

Enligt polismyndigheten kommer man att vidta skyddsåtgärder för att minimera risken för intrång i den personliga integriteten. Den nya tekniken kan också användas för att maskera bort objekt och anonymisera ansikten i material som ska lämnas ut eller visas offentligt.

Automatisk bildanalys är ett verktyg med AI (Artificiell Intelligens) som Nationellt forensiskt centrum, NFC, i bland annat Linköping arbetat fram, skriver SVT.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.