Behovet av ytterligare kris- och stödpaket kan ha minskat, ekonomin ser ut att börja vända upp från botten, bedömer finansminister Magdalena Andersson (S). Det ser lite ljusare ut.
Så, har regeringen redan lagt sitt sista krispaket?
– Det handlar helt om hur utvecklingen ser ut, vi följer den väldigt noggrant. Men det tycks ju se lite ljusare ut än vad det gjorde tidigare, sade Andersson på en pressträff om det aktuella ekonomiska läget.
Magdalena Andersson sade att hon har varit bekymrad över läget i besöksnäringen. Men så kom beskedet om att det går att resa inom Sverige igen.
– Nu finns betydligt bättre möjligheter för företagen att ta sig igenom krisen när svenskarna har möjlighet att resa igen, säger Andersson.
På pressträffen, den tredje uppdateringen om ekonomin sedan pandemins utbrott, lyfte hon ett antal tecken som tyder på en viss ljusning både i Sverige och i Europa.
Men hon räknar med att arbetslösheten stiger när många ungdomar examineras från gymnasiet och sommarjobb försvunnit med krisen.
Ökande arbetslöshet
Arbetslösheten i Sverige nådde 8,1 procent i april – den högsta siffran sedan 2014. Att många unga nu står utan jobb föranleder bland annat utbildningssatsningar.
– Flera indikatorer tyder på ett försämrat läge på arbetsmarknaden, sade finansministern.
Hon konstaterar också att sysselsättningen i svensk ekonomi sjunker.
– Det är en viktig förklaring till att arbetslösheten ökar.
Samtidigt krymper arbetskraftsdeltagandet, vilket i sin tur dämpar uppgången i arbetslöshet.
– Det vore ju väldigt olyckligt om vi kom ut ur den här krisen med ett mindre arbetskraftsdeltagande, noterade Andersson.
Underskattad sjuklönekostnad
De stödpaket som regeringen lagt fram och riksdagen hanterat uppgår hittills till cirka 250 miljarder. De belastar budgeten direkt och ska lånas upp. Utöver det har cirka 560 miljarder i lån, garantier och anstånd med skatt gjort ordnats fram.
Kostnaderna för att staten tagit över ansvaret för sjuklönerna har blivit större än beräknat. I april uppgick kostanden till cirka 5,3 miljarder kronor, enligt Magdalena Andersson.
Beviljade korttidspermitteringar
Hittills har ersättningen för vad personer som varit sjuka får för den första dagen, karensdagen, uppgått till en miljard. Den har betalats ut till 800 000 anställda och 20 000 egenföretagare.
Staten har så långt beviljat över en halv miljon korttidspermitteringar. Åtgärden antas, fortfarande, kosta 95 miljarder.
De branscher som använder permitteringsstödet mest är kultur, nöje och fritid och därefter hotell och restauranger.
Anstånd med skattebetalningar hade den 4 juni getts till drygt 31 000 bolag, med sammanlagt drygt 36 miljarder kronor.
Det finns inga beslut, eller planer, om att förlänga redan införda eller föreslagna stöd. Men det lär inte bli någon fortsättning efter juni med sänkta arbetsgivaravgifter för alla.
– Det är den minst träffsäkra åtgärden av de som vidtagits, den går ju till alla mindre företag, även till de som överhuvudtaget inte har påverkats av coronakrisen, säger finansministern.
(TT)