Inställda tandläkarbesök i virustider riskerar att ge hål även i plånboken. Regeringen försöker nu förlänga skyddet mot höga tandvårdskostnader för den enskilde som löper ut innan behandlingar är färdiga.
Vi håller på och tittar på om vi kan förlänga perioden för högkostnadsskyddet, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.
Hon säger att regeringen siktar på ett förslag till lagändring inom några veckor. Det kan lösa en del av problemet. Den andra delen handlar om avgränsningar, till exempel från vilken dag en förlängd period ska räknas och hur Försäkringskassan ska kunna hantera det på ett rimligt vis.
Det går inte att bara göra en allmän förlängning, säger Hallengren.
Berör många
Frågan kan beröra så många som 665 000 personer, enligt socialministern.
Socialutskottets ordförande Acko Ankarberg Johansson (KD) säger att utskottet vill medverka till en ändring så snart som möjligt och att det kan behövas sammanträden i sommar för att besluta om ett lagförslag.
Coronapandemin har inom tandvården, likt på många andra områden i samhället, fått stora konsekvenser. Tandläkarmottagningar har stängt eller begränsat besöken, äldre patienter har råtts att inte alls komma och skyddsutrustning har lämnats till sjukvården för dess arbete med sjuka i covid-19.
Mottagningar har förlorat stora intäkter men det riskerar också att gå ut över patienternas ekonomi, förutom tandhälsan.
Högkostnadsskyddet fungerar som så att alla över 24 år måste betala de första 3 000 kronorna för behandlingar ur egen ficka. För belopp över det står staten för minst halva kostnaden. Om slutnotan för en lång behandling blir 10 000 betalar den enskilde 3 000 + 3 500, totalt 6 500 istället för 10 000.
Kan bli dyrt
Men skyddet mot höga kostnader räknas över en tolvmånadersperiod. När den har gått ut börjar en ny period där den enskilde betalar de första 3 000 kronorna själv.
Om en påbörjad behandling inte kan avslutas inom tolvmånadersperioden kan en patient få en flera tusen kronor högre räkning direkt. Det är det som regeringen och riksdagen nu vill lösa.
Regeringens uppgift om att över en halv miljon patienter kan vara berörda grundar socialministern på statistik från Försäkringskassan. Enligt den fanns det den 10 mars i år 3,8 miljoner pågående ersättningsperioder och av dem var det 665 000 där beloppen för behandlingar hade gått över 3 000 kronor.