Både vapen och bistånd som är avsedda för Ukrainas frontlinje har hamnat i händerna på vapenhandlare och andra kriminella organisationer. Det framgår av en nyligen släppt rapport från det amerikanska försvarsdepartementets generalinspektör.
Redan förra hösten presenterades en intern rapport som visade på problem med redovisningen av både vapen och bistånd som USA har skickat till Ukraina.
Rapporten som publicerades i oktober 2022 var ett tidigare sekretessbelagt dokument som inte fick delas med utländska medborgare. Rapporten har sedan klassificerats om och lämnades nyligen ut till Heritage Foundation’s Oversight Project efter begäran enligt Freedom of Information Act.
Rapporten tar upp flera fall där vapen och utrustning som donerats av USA har hamnat i illegala miljöer.
I juni 2022 avslöjade den ukrainska underrättelsetjänsten SBU, en grupp vapenhandlare som sålde vapen och ammunition från frontlinjerna i södra Ukraina.
Den rysk-stödda gruppen hade fått tag i granatkastare och maskingevär och antogs ha för avsikt att ”bedriva destabiliserande verksamhet”.
Samma månad greps också kriminella ukrainare som utgav sig för att vara medlemmar i en humanitär organisation som distribuerade skottsäkra västar. De anklagades för att olagligt ha importerat och sålt västarna till ukrainska styrkor i stället för att dela ut dem. En person i den kriminella gruppen hade ett stort lager av skottsäkra västar värderat till 17 000 dollar.
I augusti 2022 ertappades en ukrainsk bataljon med volontärer med att ta ett 60-tal gevär och nästan tusen patroner som sedan förvarades olagligt i en lagerlokal, sannolikt i syfte att säljas på svarta marknaden.
Förutom svartabörshandeln tycks de luddiga rutinerna för distribution av vapen och bistånd i Ukraina också ha lockat till sig ryska aktörer som vill använda dessa vapen mot Ukraina.
I juni 2022 avbröts verksamheten i en kriminell organisation som antas ha letts av en rysk tjänsteman. Den kriminella gruppen hade använt förfalskade papper för att ta sig in i en ukrainsk volontärbataljon för att skaffa sig vapen. Enligt uppgift hade den rysk-stödda gruppen fått tag i granatkastare och maskingevär och antogs ha för avsikt att ”bedriva destabiliserande verksamhet”.
Rapporten visade att ett problem som bidragit till bristen på redovisningsansvar var att amerikanska tjänstemän inte kan övervaka slutanvändningen, EUM (end-use monitoring) av utrustningen som skänkts av USA.
Enligt rapporten berodde det på en begränsad amerikansk närvaro i Ukraina och svårigheten att spåra de många tusentals mindre utrustningarna som skickats till landet.
”Underrättelsemetoder möjliggör ett visst ansvar för observerbara enheter såsom missiler och helikoptrar. Men för mindre föremål, till exempel utrustning för mörkerseende, finns ett begränsat redovisningsansvar”, står det i rapporten.
De pågående striderna mellan Ryssland och Ukraina har gjort det farligt för amerikanska tjänstemän att genomföra den typ av övervakning av slutanvändning som krävs för en stor del av den utrustning som har skickats.
I rapporten från den 6 oktober 2022 uppges att det amerikanska försvarsdepartementet inte har angett några specifika rekommendationer för att förbättra övervakningen av slutanvändningen av vapen och utrustning som skickats till Ukraina, eftersom det redan gjorts vissa försök avseende detta.
Den 30 oktober 2022 berättade en tjänsteman från Pentagon för medierna att personal från försvarsdepartementet och försvarsattachén för Ukraina hade rest in i landet för att återuppta ”inspektioner på plats för att bedöma landets vapenlager när och varhelst säkerhetsförhållandena tillåter det”.
Förutom att vapen och militär utrustning försvinner till den svarta marknaden har försvarsdepartementet även upptäckt felaktig redovisning på flera miljarder dollar gällande det stöd som hittills getts till Ukraina.
Eftersom USA fortsätter att bistå Ukraina med tiotals miljarder dollar av skattebetalarnas pengar har vissa parlamentsledamöter krävt bättre tillsyn över hur biståndet används.
I juni i år antog (det republikanskt kontrollerade) representanthuset en version av 2024 års National Defense Authorization Act som inkluderar en klausul/bestämmelse om att inrätta en särskild generalinspektör för Ukraina-relaterat bistånd.
Detta krav har president Joe Biden dock motsatt sig. Vita huset menar att det skulle vara ”onödigt” eftersom tillsynen av amerikanskt bistånd för att hjälpa andra länders befolkning redan tas om hand av generalinspektörerna för utrikesdepartementet och USA:s byrå för internationell utveckling.