Alla svenskar tillåts resa in i Danmark
Alla svenskar tillåts nu resa in i Danmark, men olika regler beroende på var du bor gäller fortfarande. Foto: Johan Nilsson/TT-arkivbild


Danmark har under sommaren stegvis öppnat upp sina gränser för Sverige men nu har beskedet kommit: Alla svenskar är välkomna.

– Det var väntat, säger statsepidemiologen Anders Tegnell.

Hela Sverige bedöms uppfylla de danska kriterierna för låg smittrisk och landet är öppet för danska resenärer och tvärtom, enligt beslut från det danska utrikesdepartementet på torsdagen. De nya inresereglerna börjar gälla från natten till lördag.

Anders Tegnell är inte förvånad över det danska beslutet.

– Det var väntat, eftersom vi har kommit ner på så pass låga nivåer i Sverige nu.

Det danska kravet är att antalet smittade med virussjukdomen covid-19 i ett land ska ligga under 20 fall per 100 000 invånare. Egentligen, säger Tegnell, ligger Sverige över den gräns som danskarna satt upp, för hur många fall som ska ha rapporterats de senaste 14 dagarna.

– Men Danmark är lite mer flexibla än andra länder och tittar också på trender och då har de sett att den går snabbt neråt i Sverige.

Resebolag: Jättepositivt

Beskedet om att Danmark öppnar upp för hela Sverige var glädjande nyheter för Stena Line och SJ som normalt trafikerar från Sverige till Danmark med färja och med tåg.

– Detta är första gången sedan mars som man inte har några restriktioner mellan de båda grannländerna. Det ser vi såklart jättepositivt på, säger Carl Mårtensson, presschef vid Stena Line.

Likt när Tyskland öppnade upp för svenskar förväntar sig företaget ett ökat bokningstryck på färjelinjen Göteborg–Fredrikshamn. Men man fortsätter att köra med begränsad kapacitet för att minska trängseln ombord.

På SJ ser man också positivt på beskedet. Men ännu kommer inga SJ-tåg att rulla över Öresundsbron.

– Vi tar ställning när besluten kommer. Nu har ett beslut kommit från Danmark och då får vår process dra igång. Vi ser positivt på beskedet, säger Ronny Hörstrand vid SJ:s pressjour.

Olika regler för inresa

I veckan har det rapporterats om att många svenskar har blivit avvisade vid den danska gränsen för att de inte uppfyllde de krav som Danmark ställt vid inresa.

Svenskar från Skåne, Blekinge och Halland får resa in i Danmark utan särskilda skäl men de som kommer från resten av landet måste ha skäl eller minst sex bokade övernattningar i Danmark för att släppas in.

De bokade övernattningarna ska bevisas. Övriga skäl är exempelvis att jobba i landet eller att du ska besöka en närstående.

Danmark hade innan torsdagens besked öppnat upp gränsen för personer från tolv svenska län – Blekinge, Halland, Jämtland/Härjedalen, Kalmar, Kronoberg, Uppsala, Skåne, Sörmland, Värmland, Västerbotten, Örebro och Östergötland – eftersom de uppfyllt kriterierna för låg smittspridning tidigare.

(Joel Sund/TT)

(Victor Blomdahl/TT)