Utrikesdepartementet häver avrådan från Nordenresor
UD häver avrådan från resor till flera länder. Foto: Fredrik Hagen/NTB/TT-arkivbild


Från 30 juli avråder utrikesdepartementet inte längre från resor till Danmark, Norge, Schweiz och Tjeckien. Men det är fortfarande inte fritt fram för resor till länderna.

"Att UD nu beslutar att lyfta avrådan från Danmark och Norge är ytterligare ett steg mot det önskvärda målet om ett Norden fritt från hinder för människor att röra sig. Det betyder dock inte att läget är som vanligt igen", säger utrikesminister Ann Linde (S) i ett pressmeddelande.

"Det finns fortfarande restriktioner för svenskar att resa till grannländerna, och jag vill därför uppmana alla resenärer från Sverige att hålla sig noga informerade om vad som gäller. För alla resande gäller naturligtvis fortsatt att följa rekommendationer om att hålla avstånd, tvätta händerna och att avstå från att resa om man upplever symptom", säger Linde.

UD har tidigare hävt avrådan från icke nödvändiga resor till Andorra, Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Monaco, Luxemburg, Polen, Portugal, San Marino, Spanien, Tyskland, Ungern och Vatikanstaten.

För övriga länder inom EU, EES, Storbritannien och Schengenområdet förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till 12 augusti 2020. UD avråder även från icke nödvändiga resor till länder utanför EU, EES, Schengen och Storbritannien, till 31 augusti 2020.

(TT)