Blad från rönn och bärbuskar passar bra som bas i te. Fyll sedan på med smaksättare bland blommor och örter eller torkade fruktskal. Samla nu för att glädjas av sommarens minnen senare under året. Örtexperten Alexandra De Paoli tipsar om växter du kan välja av, utan medicinsk effekt.
Det te vi köper i affären kommer från buskar, träd och örter i naturen, ofta långt bort från oss. Men visst finns det användbara växter där vi bor. Det är enkelt att torka och förvara dem.
Alexandra De Paoli, som är utbildad örtterapeut och journalist, tipsar om att plocka mer av olika blad som får utgöra en bas till téet. Hon ger exempel på flera man kan prova.
– Vill man gå över från att köpa importerat te till att använda väldigt lokalproducerat te, helt ekologiskt ... då är mjölkört ett jättebra alternativ, säger hon.
Torka och lägg i burkar
För att torka mjölkörten kan man vrida ihop buketter och hänga upp, eller bre ut på ett lakan eller ett myggfönster. En fördel med att bre ut växterna för att torka är att man påminns om dem när man behöver utrymmet, kanske till nästa omgång örter man har plockat.
Alexandra berättar att hon själv har lätt att glömma det som hon hänger upp och det är inte så roligt att hitta växterna när de har blivit dammiga och börjat tappa både färg och doft.
Sedan öppnar man den här burken i januari, och då har man liksom hela sommaren som bara stiger upp ur en och samma burk. Det är helt fantastiskt.
Alexandra De Paoli, örtterapeut
När växterna är torra lägger man dem i täta burkar. Gärna i plåtburkar, till exempel kakburkar eller gamla teburkar. Finns det inga i förråden så kan man fynda på loppis och auktioner.
Torka och förvara bladen hela. När det är dags för en kopp te så smular man ner de blad man vill ha, i en tesil eller tepåse.
Läs mer här om att plocka, torka och förvara växter.
Utan medicinsk effekt
Många växter i naturen har medicinsk effekt, så till ett vardagste vill man ha växter som inte har medicinsk påverkan på kroppen.
Andra blad som passar bra som bas i ett te är blad från rönnen och från bärbuskar som till exempel hallon, björnbär och svarta vinbär. Plocka blad som ser fina ut.
– Jag brukar ha hallon eller rönn som bas till te. Oftast har jag stora burkar som jag blandar efter tycke och smak.
Fyll på sommarburken
Men Alexandra ger också ett fint tips för att riktigt spara på sommaren.
– Om man har en stor burk, så börjar man att lägga i hallonblad när man plockat dem, och lite rönnblad när de är torkade. Sedan plockar man smultronblad och lägger i ...
Det är också så fint att titta ner i burken och hitta hela rödklöverblommor och hela rönnblad och så kommer man ihåg hur det var när man plockade dem.
Alexandra De Paoli, örtterapeut
Man fyller på burken allteftersom sommaren går. Ovanpå bladen lägger man blommor när de har kommit.
– Lite ringblommor och rosenblad, och lite mjölkörtsblommor bara för att det är vackert. Jag brukar stoppa i lite citronmeliss och mynta för att få mer smak på det. Och så håller man på så där ... rödklöverblommor och vitklöverblommor, och sedan sätter man på locket.
Allt måste vara torrt när det ska ner i burken.
– Sedan öppnar man den här burken i januari, och då har man liksom hela sommaren som bara stiger upp ur en och samma burk. Det är helt fantastiskt tycker jag.
– För det är också så fint att titta ner i burken och hitta hela rödklöverblommor och hela rönnblad och så kommer man ihåg hur det var när man plockade dem.
Smaksättare
Andra smaksättare är nypon, lite älgörtsblom, bitar av äppelskal, torkade hallon och jordgubbar.
Man kan gärna lägga i lite blåbärsblad och rödklöver som smaksättning, säger Alexandra. Men eftersom de har medicinsk effekt i större mängder ska man inte ha dem som bas i ett te.
Alexandra brukar plocka blåbärsris och ha det i en teblandning.
– Det här blir ett väldigt gott te, men det är ett sådant te som man inte kan dricka hur mycket som helst av. Men eftersom de är så goda så brukar jag ha i lite blåbärsblad i alla fall i mitt blandade bärbuskte.
Då plockar hon blåbärsriset tidigt på säsongen, när blommorna börjat komma. Blommorna ger också lite sötma, säger hon. När blommorna slår ut börjar bladen bli lite träiga och då är de inte så goda att ha i te.
Blåbärsris innehåller mycket garvämnen som i stora mängder blir skadligt för njurarna. Men som smaksättare då och då i téet går det bra, säger Alexandra.
En kopp naturligt te
– 2 tsk torkade blad, dubbel mängd om de är färska
– 2 1/2 dl hett vatten
Låt bladen dra i fem minuter och sila sedan av.
Det går bra att använda både färska och torkade blad till te, men själv tycker Alexandra att det blir mycket godare te av torkade växter. Hon förklarar att både smakerna och de aktiva ämnena är mer koncentrerade. Det är därför man inte behöver lika stor mängd.
Läs mer här om att plocka, torka och förvara växter.
Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Från 2019 är hon även medlem i EU-kommissionens fokusgrupp om medicinalväxter. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.