Den snabba omgörningen av Arbetsförmedlingen innebär en risk och om det blir bättre för de arbetssökande går inte att svara på, enligt generaldirektören Mikael Sjöberg.
Och myndigheten får en stor roll som övervakare av privata företag som ska få betalt efter hur de lyckas slussa arbetssökande till jobb.
Enligt regeringens överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna ska Arbetsförmedlingen (AF) inom några år låta privata företag ta över helt när det gäller insatser och utbildning för arbetslösa. Förmedlingen ska betala företagen, syna och följa upp dem och inte självt syssla med stöd och matchning längre.
– Det blir en helt annan verksamhet, säger Mikael Sjöberg.
Han understryker att utformningen av ersättningen till företagen och kontrollen av dem kräver ny och mer kompetens än vad myndigheten har i dag.
En annan viktig uppgift blir att kontrollera de arbetssökande.
Ett antal frågor
I en rapport till regeringen försöker myndigheten svara på ett antal frågor som regeringen har ställt om skiftet och hur det kan ske.
På TT:s fråga om vad den största skillnaden blir för en arbetssökande på förmedlingen säger Mikael Sjöberg:
– Det blir en mycket mer precis bedömning av hur långt en arbetssökande står från arbetsmarknaden. En del kommer att få göra en egen resa och söka jobb själva och använda de digitala verktyg vi har.
De som bedöms stå längre från jobb kommer förmedlingen att föreslå någon typ av insats eller utbildning för och personen får sedan välja vem, på en lista med företag, som ska utföra den.
Svårt att veta
Arbetsförmedlingen får ofta kritik för att inte klara att hjälpa jobbsökande vidare.
TT: Kommer det här att fungera bättre, kommer de snabbare i jobb eller insatser?
– Det är svårt att veta innan man har beslutat om alla detaljer. Utgångspunkten måste ju ändå vara att regeringen och samarbetspartierna tänker sig att det här ska bli bättre än dagens system, säger Sjöberg.
Sjöberg flaggar för att det är ont om tid att klara av allt, som lagändringar, för att allt ska vara på plats senast vid nyårsafton 2021.
Fredrik Andersson, ordförande i fackförbundet ST på Arbetsförmedlingen, tänker också på det pressade tidsschemat. Men också på omstöpningen som helhet.
– Det är oklart om det här ens är genomförbart, säger Andersson.
Han ifrågasätter också om förslagen gör att det blir bättre för de arbetssökande, inte minst funktionshindrade och de som står längst från arbetsmarknaden.
– Jag är orolig för att det blir svårare för dem, säger han och anser att förmedlingen ska behålla ansvaret för stöd till bland annat funktionshindrade.
Nedskurna anslag i år
Läget för myndigheten och de anställda är exceptionellt, enligt generaldirektören. På grund av att Moderaternas och Kristdemokraternas budget klubbades i riksdagen före jul 2018, med stöd av SD, fick myndigheten kraftigt nedskurna anslag för i år och regeringen kompenserade inte för det i vårändringsbudgeten.
Myndigheten är i färd med att lägga ner 132 kontor i landet, mer än hälften av det totala antalet, och i januari varslades 4 500 personer om uppsägning. Sedan dess har uppemot 3 400 fått sluta eller sagt upp sig själva.
På grund av de snabba neddragningarna prioriteras utbetalning av ersättning till arbetssökande framför mer tidskrävande uppgifter som att hjälpa med insatser leder till arbete.
(Lars Larsson/TT)