loadingMiljöförvaltningens inspektör Pia Holmström talar med Arto Winter, ägaren till restaurang Mälarpaviljongen. Inspektören kontrollerar att restriktionerna för att motverka spridningen av coronaviruset efterlevs. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Miljöförvaltningens inspektör Pia Holmström talar med Arto Winter, ägaren till restaurang Mälarpaviljongen. Inspektören kontrollerar att restriktionerna för att motverka spridningen av coronaviruset efterlevs. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

90 krogar kontrolleras i helgen

TT

Världen tittar avundsjukt på när svenskarna skålar på uteserveringar. Myndigheternas linje: kroglivet ska fortsätta, men trängseln i baren ska stoppas. Annars hotar stängning.

– En armslängd avstånd gäller, gärna mer, säger Pia Holmström, inspektör på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Hon är en av många miljöinspektörer i Sveriges kommuner som fått ett nytt myndighetsuppdrag: att rapportera kaféer, restauranger, nattklubbar och krogar som inte följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter om trängsel.

– Det första vi gör är att få en överblick på avstånd, innan vi kliver in och ger oss tillkänna, säger Pia Holmström.

Inspektörerna jobbar i par och går till fots från krog till krog under eftermiddagar, kvällar och nätter. I helgen ska 90 krogar kontrolleras. Oannonserat. Just denna eftermiddag spanar Pia Holmström längs Norra Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm.

– Här har de markerat tydligt med tejp för att förhindra trängsel vid köbildning, noterar hon och kliver in på Mälarpaviljongen, en populär sommarkrog med uteservering vid vattnet.

Soffgrupper avstängda

Avstånden i toalettkön är markerad med tejp. Soffgrupper är avstängda och längs baren hänger plexiglas för att skydda personal och gäster.

Att barhäng skulle vara förbjudet stämmer inte riktigt, enligt Pia Holmström.

– Mat och dryck ska intas sittande. Det får inte vara mingel i lokalerna. Men det är okej att låta gäster beställa och sitta i baren, så länge personalen ser till att det inte blir trångt.

Det är upp till varje krögare att hitta en lösning som fungerar just i deras lokal.

– Vi hör oss för hur de har tänkt. Vi påtalar om vi ser brister och försäkrar oss att de har en fungerande egenkontroll.

Krögarna ansvarar för att det inte uppstår trängsel i lokalerna, i såväl toalettkön som utanför entrén. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Berusade gäster

Pia Holmström går igenom checklistan från smittskyddsläkaren: Finns det möjlighet för gästerna att ta sig förbi bord och stolar utan att gå för nära? Uppmanas gästerna att hålla avstånd? Har städningen förstärkts? Finns handsprit?

– Det ser bra ut, konstaterar Pia Holmström.

En utmaning för krögarna är att se till att berusade gäster sköter sig.

– Jag har gått här som en coronadrottning och pekat med hela handen. Vi vill ta vårt ansvar i den här situationen, säger ägaren Arto Winter.

Om en gäst inte sköter sig?

– Då är det tack och hejdå. Det är ett samspel med våra gäster, där den stora majoriteten uppskattar att våra husregler efterlevs.

En överlevnadsstrategi

För Arto Winter handlar det om verksamhetens överlevnad. Han har plockat bort hälften av borden och förstärkt med en "coronavärd", som ser till att det är glest mellan gästerna.

– Sverige har valt en väg som innebär att vi kan fortsätta hålla öppet. Den fungerar bara om vi alla tar ansvar.

Hur lönsamheten påverkas av färre gäster är för tidigt att sia om.

– Hela branschen har en väldigt tuff tid framför sig. Men det är inte den kortsiktiga kassan som styr. Den största utmaningen är att hålla ut. Det ser inte ut att vara över i närtid, säger Arto Winter.

Arto Winter ser strikta regler mot trängsel som en överlevnadsstrategi. "Sverige har valt en väg som innebär att vi kan fortsätta hålla öppet. Den fungerar bara om vi alla tar ansvar", säger han. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krogar har fått stänga

Av 322 inspektioner har stadens inspektörer noterat 75 avvikelser. Nio krogar har rapporterats vidare till Smittskydd Stockholm, som tar beslut om stängning. I söndags fick fem krogar stänga, då smittskyddsläkaren ansåg att bristerna var så allvarliga att de utgjorde en smittofara. De har fått öppna igen, då bristerna åtgärdats. På fredagseftermiddagen tvingades ytterligare två krogar att stänga.

Och flera stängningar kan vänta, tror Pia Holmström.

– De flesta verksamheter vill göra allt de kan för att förhindra smitta. Sedan finns det vissa som behöver göra lite mer.

(Jonas Grönvik/TT)

Regler mot trängsel på krogen

(TT)

Med anledning av coronapandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck, enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.

Det är krögarens ansvar att se till att det inte uppstår trängsel i och utanför lokalerna. Riktlinjen är att gästerna ska hålla lite mer än en armslängds avstånd till varandra.

Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Om det är möjligt att beställa vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.

Gästerna ska alltid äta och dricka sittandes vid ett bord, eller sittandes vid en bardisk om det är möjligt utan att trängsel uppstår.

Buffé kan serveras om gästerna kan plocka mat utan att det uppstår trängsel.

Källa: Miljöförvaltningen i Stockholms stad

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingMiljöförvaltningens inspektör Pia Holmström talar med Arto Winter, ägaren till restaurang Mälarpaviljongen. Inspektören kontrollerar att restriktionerna för att motverka spridningen av coronaviruset efterlevs. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Miljöförvaltningens inspektör Pia Holmström talar med Arto Winter, ägaren till restaurang Mälarpaviljongen. Inspektören kontrollerar att restriktionerna för att motverka spridningen av coronaviruset efterlevs. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes

90 krogar kontrolleras i helgen

TT

Världen tittar avundsjukt på när svenskarna skålar på uteserveringar. Myndigheternas linje: kroglivet ska fortsätta, men trängseln i baren ska stoppas. Annars hotar stängning.

– En armslängd avstånd gäller, gärna mer, säger Pia Holmström, inspektör på miljöförvaltningen i Stockholms stad.

Hon är en av många miljöinspektörer i Sveriges kommuner som fått ett nytt myndighetsuppdrag: att rapportera kaféer, restauranger, nattklubbar och krogar som inte följer Folkhälsomyndighetens föreskrifter om trängsel.

– Det första vi gör är att få en överblick på avstånd, innan vi kliver in och ger oss tillkänna, säger Pia Holmström.

Inspektörerna jobbar i par och går till fots från krog till krog under eftermiddagar, kvällar och nätter. I helgen ska 90 krogar kontrolleras. Oannonserat. Just denna eftermiddag spanar Pia Holmström längs Norra Mälarstrand på Kungsholmen i Stockholm.

– Här har de markerat tydligt med tejp för att förhindra trängsel vid köbildning, noterar hon och kliver in på Mälarpaviljongen, en populär sommarkrog med uteservering vid vattnet.

Soffgrupper avstängda

Avstånden i toalettkön är markerad med tejp. Soffgrupper är avstängda och längs baren hänger plexiglas för att skydda personal och gäster.

Att barhäng skulle vara förbjudet stämmer inte riktigt, enligt Pia Holmström.

– Mat och dryck ska intas sittande. Det får inte vara mingel i lokalerna. Men det är okej att låta gäster beställa och sitta i baren, så länge personalen ser till att det inte blir trångt.

Det är upp till varje krögare att hitta en lösning som fungerar just i deras lokal.

– Vi hör oss för hur de har tänkt. Vi påtalar om vi ser brister och försäkrar oss att de har en fungerande egenkontroll.

Krögarna ansvarar för att det inte uppstår trängsel i lokalerna, i såväl toalettkön som utanför entrén. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Berusade gäster

Pia Holmström går igenom checklistan från smittskyddsläkaren: Finns det möjlighet för gästerna att ta sig förbi bord och stolar utan att gå för nära? Uppmanas gästerna att hålla avstånd? Har städningen förstärkts? Finns handsprit?

– Det ser bra ut, konstaterar Pia Holmström.

En utmaning för krögarna är att se till att berusade gäster sköter sig.

– Jag har gått här som en coronadrottning och pekat med hela handen. Vi vill ta vårt ansvar i den här situationen, säger ägaren Arto Winter.

Om en gäst inte sköter sig?

– Då är det tack och hejdå. Det är ett samspel med våra gäster, där den stora majoriteten uppskattar att våra husregler efterlevs.

En överlevnadsstrategi

För Arto Winter handlar det om verksamhetens överlevnad. Han har plockat bort hälften av borden och förstärkt med en "coronavärd", som ser till att det är glest mellan gästerna.

– Sverige har valt en väg som innebär att vi kan fortsätta hålla öppet. Den fungerar bara om vi alla tar ansvar.

Hur lönsamheten påverkas av färre gäster är för tidigt att sia om.

– Hela branschen har en väldigt tuff tid framför sig. Men det är inte den kortsiktiga kassan som styr. Den största utmaningen är att hålla ut. Det ser inte ut att vara över i närtid, säger Arto Winter.

Arto Winter ser strikta regler mot trängsel som en överlevnadsstrategi. "Sverige har valt en väg som innebär att vi kan fortsätta hålla öppet. Den fungerar bara om vi alla tar ansvar", säger han. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krogar har fått stänga

Av 322 inspektioner har stadens inspektörer noterat 75 avvikelser. Nio krogar har rapporterats vidare till Smittskydd Stockholm, som tar beslut om stängning. I söndags fick fem krogar stänga, då smittskyddsläkaren ansåg att bristerna var så allvarliga att de utgjorde en smittofara. De har fått öppna igen, då bristerna åtgärdats. På fredagseftermiddagen tvingades ytterligare två krogar att stänga.

Och flera stängningar kan vänta, tror Pia Holmström.

– De flesta verksamheter vill göra allt de kan för att förhindra smitta. Sedan finns det vissa som behöver göra lite mer.

(Jonas Grönvik/TT)

Regler mot trängsel på krogen

(TT)

Med anledning av coronapandemin gäller nya regler för verksamheter som serverar mat och dryck, enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd.

Det är krögarens ansvar att se till att det inte uppstår trängsel i och utanför lokalerna. Riktlinjen är att gästerna ska hålla lite mer än en armslängds avstånd till varandra.

Servering av mat och dryck ska ske genom bordsservering. Om det är möjligt att beställa vid en disk utan att det blir trängsel är detta tillåtet.

Gästerna ska alltid äta och dricka sittandes vid ett bord, eller sittandes vid en bardisk om det är möjligt utan att trängsel uppstår.

Buffé kan serveras om gästerna kan plocka mat utan att det uppstår trängsel.

Källa: Miljöförvaltningen i Stockholms stad

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024