loadingDet kan vara svårt att upptäcka vad som är farligt i innehållsförteckningen med förkortningar och kemiska namn som bara forskarna själva skulle förstå. Foto: Виктория Бородинова
Det kan vara svårt att upptäcka vad som är farligt i innehållsförteckningen med förkortningar och kemiska namn som bara forskarna själva skulle förstå. Foto: Виктория Бородинова
Hälsa

7 matingredienser som du aldrig bör äta

Frank Lipman, www.drfranklipman.com

De obligatoriska innehållsförteckningarna i livsmedelsbutikerna kom till för att vara en hjälp för konsumenterna. Samtidigt krävs det en del kunskaper för att veta vad allt betyder och vad man ska undvika. Här listas sju ingredienser som bör undvikas.

Innehållsförteckningarna kom till för att hjälpa konsumenterna att få en klarare bild av det exakta innehållet i maten och för att få matproducenterna att på laglig väg bli mer tydliga med sina ingredienser.

Det är dock ibland svårt att upptäcka vad som är farligt i det finstilta, med förkortningar och kemiska namn som bara forskarna själva skulle förstå. För att reda ut begreppen: här är de sju ingredienser du alltid bör undvika i matbutiken.

1. Aspartam

Om det står Equal eller NutraSweet på förpackningen så lägg den inte i varukorgen. Det är ett kemiskt sötningsmedel som är laddat med fenylalanin, som i höga doser är ett nervgift.

Många forskare tror att det här giftet kan förändra hjärnans funktion, påverka beteendet hos vuxna och till och med ge upphov till utvecklingsstörning hos växande foster när det används av gravida. Som om det inte vore nog, kan det ge biverkningar som huvudvärk, kramper, menstruationsproblem och mag-tarmbesvär.

Aspartam betecknas med E 951.

2. BHA och BHT

Dessa två kemikalier används för att förhindra att fettinnehåll i livsmedel härsknar. En till synes bra användning, men de har allvarliga biverkningar; de är kända cancerframkallande ämnen som har orsakat cancer hos laboratorieråttor, möss och hamstrar.

Undvik BHA och BHT till varje pris.

Ämnena betecknas med E 320 och E 321.

3. Färgämnen

Dessa ämnen används för att göra livsmedel mer attraktiva, men färgämnen har en baksida; i tillverkningen används industriella lösningsmedel och cancerframkallande ämnen.

Azofärgämnet azorubin, E 122 är associerat med tumörutveckling. Genom EU-inträdet 1995 tvingades Sverige tillåta ämnet, som tidigare varit förbjudet. Allurarött E 129 och paraorange E 110 hör också till azofärgämnena och är nära förknippade med aggressiva beteenden och problem med impulskontroll hos barn.

Livsmedel som innehåller dessa ämnen har krav i hela EU på att ha varningsmärkningen "Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration". Märkning krävs dock inte på livsmedel som saknar förpackning, som till exempel lösgodis. Mer information finns hos Livsmedelsverket.

Lösgodis omfattas inte av märkningskravet för azofärgämnen. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Håll dig borta från de här ämnena!

4. Hydrolyserat vegetabiliskt protein, HVP

Hydrolyserat vegetabiliskt protein är ett kemiskt framställt, smakhöjande proteinämne som liknar MSG (natriumglutamat).

Problemet med HVP är att det innehåller dolt MSG, så du kan fortfarande må riktigt dåligt av det med huvudvärk, migrän, hjärtpåverkan och så vidare.

Ytterligare två medlemmar av MSG-familjen att undvika är autolyserat jästextrakt och hydrolyserat jästextrakt – de kan få känsliga personer att må riktigt dåligt.

5. Parabener

Parabener är kemiska konserveringsmedel, mest vanliga i kosmetika och skönhetsprodukter, men konstigt nog också i många bakverk, som bröd, kakor, pajer samt i spannmål och vissa charkuteriprodukter.

De används för att hämma mögeltillväxt, men det finns tecken som tyder på att parabener i livsmedel kan spela en bidragande roll i hormonrelaterade sjukdomar som exempelvis bröstcancer hos kvinnor och minskade testosteronnivåer hos män.

6. Delvis härdad olja

Delvis härdad olja och transfett är samma sak. Det täpper till artärerna, höjer det onda kolesterolet och sänker det goda kolesterolet, och vem behöver det?

7. Nitrit

Oförvanskat kött kommer att bli förstört och se ganska oaptitligt ut efter en kort tid. Lägg det i kylen med tillsatts av nitrit och hållbarheten kommer att bli avsevärt förlängd, för att inte tala om att det får en fräsch, röd färg.

Men vad händer med nitrit när människan äter det? Tja, nitrit kan inte bara ge huvudvärk och allergiska reaktioner; forskning visar att dagligt intag av nitritbehandlade charkuterier kan öka risken för cancertumörer.

Även om jag inte rekommenderar att äta mat med nitrit så bör du om det är oundvikligt i så fall börja måltiden med att inta antioxidanterna C- och E-vitamin för att skydda kroppen.

OBS! Naturligt förekommande nitrit som finns i vissa grönsaker orsakar inte hälsoproblem så tveka inte att äta dina grönsaker!

Att tänka på

Att noggrant läsa innehållsförteckningen kan hjälpa dig att göra ett bättre val men här är en mer radikal och mycket enklare metod: sluta köpa livsmedel med innehållsförteckning på och gå i stället helt över till naturliga, ekologiska eller lokalt odlade råvaror. Du får precis vad din kropp behöver och praktiskt taget inga av de farliga tillsatser som din kropp mår bäst utan.

Foto: Tomáš Dohnal

Artikeln publicerades ursprungligen på drfranklipman.com.

Feedback

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loadingDet kan vara svårt att upptäcka vad som är farligt i innehållsförteckningen med förkortningar och kemiska namn som bara forskarna själva skulle förstå. Foto: Виктория Бородинова
Det kan vara svårt att upptäcka vad som är farligt i innehållsförteckningen med förkortningar och kemiska namn som bara forskarna själva skulle förstå. Foto: Виктория Бородинова
Hälsa

7 matingredienser som du aldrig bör äta

Frank Lipman, www.drfranklipman.com

De obligatoriska innehållsförteckningarna i livsmedelsbutikerna kom till för att vara en hjälp för konsumenterna. Samtidigt krävs det en del kunskaper för att veta vad allt betyder och vad man ska undvika. Här listas sju ingredienser som bör undvikas.

Innehållsförteckningarna kom till för att hjälpa konsumenterna att få en klarare bild av det exakta innehållet i maten och för att få matproducenterna att på laglig väg bli mer tydliga med sina ingredienser.

Det är dock ibland svårt att upptäcka vad som är farligt i det finstilta, med förkortningar och kemiska namn som bara forskarna själva skulle förstå. För att reda ut begreppen: här är de sju ingredienser du alltid bör undvika i matbutiken.

1. Aspartam

Om det står Equal eller NutraSweet på förpackningen så lägg den inte i varukorgen. Det är ett kemiskt sötningsmedel som är laddat med fenylalanin, som i höga doser är ett nervgift.

Många forskare tror att det här giftet kan förändra hjärnans funktion, påverka beteendet hos vuxna och till och med ge upphov till utvecklingsstörning hos växande foster när det används av gravida. Som om det inte vore nog, kan det ge biverkningar som huvudvärk, kramper, menstruationsproblem och mag-tarmbesvär.

Aspartam betecknas med E 951.

2. BHA och BHT

Dessa två kemikalier används för att förhindra att fettinnehåll i livsmedel härsknar. En till synes bra användning, men de har allvarliga biverkningar; de är kända cancerframkallande ämnen som har orsakat cancer hos laboratorieråttor, möss och hamstrar.

Undvik BHA och BHT till varje pris.

Ämnena betecknas med E 320 och E 321.

3. Färgämnen

Dessa ämnen används för att göra livsmedel mer attraktiva, men färgämnen har en baksida; i tillverkningen används industriella lösningsmedel och cancerframkallande ämnen.

Azofärgämnet azorubin, E 122 är associerat med tumörutveckling. Genom EU-inträdet 1995 tvingades Sverige tillåta ämnet, som tidigare varit förbjudet. Allurarött E 129 och paraorange E 110 hör också till azofärgämnena och är nära förknippade med aggressiva beteenden och problem med impulskontroll hos barn.

Livsmedel som innehåller dessa ämnen har krav i hela EU på att ha varningsmärkningen "Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration". Märkning krävs dock inte på livsmedel som saknar förpackning, som till exempel lösgodis. Mer information finns hos Livsmedelsverket.

Lösgodis omfattas inte av märkningskravet för azofärgämnen. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Håll dig borta från de här ämnena!

4. Hydrolyserat vegetabiliskt protein, HVP

Hydrolyserat vegetabiliskt protein är ett kemiskt framställt, smakhöjande proteinämne som liknar MSG (natriumglutamat).

Problemet med HVP är att det innehåller dolt MSG, så du kan fortfarande må riktigt dåligt av det med huvudvärk, migrän, hjärtpåverkan och så vidare.

Ytterligare två medlemmar av MSG-familjen att undvika är autolyserat jästextrakt och hydrolyserat jästextrakt – de kan få känsliga personer att må riktigt dåligt.

5. Parabener

Parabener är kemiska konserveringsmedel, mest vanliga i kosmetika och skönhetsprodukter, men konstigt nog också i många bakverk, som bröd, kakor, pajer samt i spannmål och vissa charkuteriprodukter.

De används för att hämma mögeltillväxt, men det finns tecken som tyder på att parabener i livsmedel kan spela en bidragande roll i hormonrelaterade sjukdomar som exempelvis bröstcancer hos kvinnor och minskade testosteronnivåer hos män.

6. Delvis härdad olja

Delvis härdad olja och transfett är samma sak. Det täpper till artärerna, höjer det onda kolesterolet och sänker det goda kolesterolet, och vem behöver det?

7. Nitrit

Oförvanskat kött kommer att bli förstört och se ganska oaptitligt ut efter en kort tid. Lägg det i kylen med tillsatts av nitrit och hållbarheten kommer att bli avsevärt förlängd, för att inte tala om att det får en fräsch, röd färg.

Men vad händer med nitrit när människan äter det? Tja, nitrit kan inte bara ge huvudvärk och allergiska reaktioner; forskning visar att dagligt intag av nitritbehandlade charkuterier kan öka risken för cancertumörer.

Även om jag inte rekommenderar att äta mat med nitrit så bör du om det är oundvikligt i så fall börja måltiden med att inta antioxidanterna C- och E-vitamin för att skydda kroppen.

OBS! Naturligt förekommande nitrit som finns i vissa grönsaker orsakar inte hälsoproblem så tveka inte att äta dina grönsaker!

Att tänka på

Att noggrant läsa innehållsförteckningen kan hjälpa dig att göra ett bättre val men här är en mer radikal och mycket enklare metod: sluta köpa livsmedel med innehållsförteckning på och gå i stället helt över till naturliga, ekologiska eller lokalt odlade råvaror. Du får precis vad din kropp behöver och praktiskt taget inga av de farliga tillsatser som din kropp mår bäst utan.

Foto: Tomáš Dohnal

Artikeln publicerades ursprungligen på drfranklipman.com.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025