636 000 personer står i Stockholms bostadskö
Nästan en miljon människor står i bostadskön i de tre största städerna i landet. Foto: Epoch Times-arkivbild


Antalet lägenhetsköande i landet ökar rekordsnabbt. 636 000 personer står nu i den kommunala bostadskön i Stockholm. Det rapporterar SR Ekot.

Kön växer snabbast i huvudstaden som i år har ökat med 40 000 personer.

– Ökningen beror antagligen på att det är en svår bostadsmarknad. Att ställa sig i bostadskön är ett sätt för många att planera inför framtiden. Men sedan är det ju också så att befolkningen ökar väldigt kraftigt, säger Marika Nordström, marknadschef på Bostadsförmedlingen i Stockholm, till radiokanalen.

Antalet förmedlade lägenheter väntas bli rekordhögt i år. Det rör sig som 13 500 stycken. Men de räcker inte särskilt långt. I dag finns det endast 85 lediga lägenheter som ska förmedlas till de 636 000 personerna som vill ha ett förstahandskontrakt.

En femtedel av de lägenheter som förmedlas är dessutom dyrare nyproduktioner. Enligt Ekot finns det också risk att antalet förmedlade lägenheter minskar framöver när byggtakten kraftigt går ner.

– Det är klart att om byggandet minskar så märker vi av det. Den oro som finns handlar om att det behövs många lägenheter. Så det är klart att det är synd om nyproduktionstakten minskar, säger Marika Nordström.

För att få ett förstahandskontrakt i Stockholms ytterstad får man vänta i genomsnitt tio år, skriver SvD.

I augusti stod 225 000 personer i bostadskön i Göteborg. I Malmö var det 87 000 människor som stod i kö för att få en lägenhet.

Sammanlagt står nästan en miljon människor i kö för att få en bostad i de tre största städerna i landet.