47-åring fälls – spionerade för rysk räkning
Mannen på väg in i rättssalen vid Göteborgs tingsrätt. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT


En 47-årig man fälls för spioneri. Han var enligt Göteborgs tingsrätt "fullt medveten" om att de hemliga uppgifter han kopierat hos Scania och Volvo Cars skulle gå till Ryssland. Straffet blir tre års fängelse.

47-åringen har kopierat hemlig information från de båda företagen, enligt ett pressmeddelande från domstolen. Denna information har sedan förts över på USB-minnen som han mot betalning överlämnat till en rysk diplomat "fullt medveten om att de uppgifter han lämnat skulle komma Ryssland till del".

Tingsrätten skriver vidare att det krävs att Sveriges säkerhet kan skadas för att man ska kunna dömas för spioneri.

"Tingsrätten har bedömt att så är fallet beträffande uppgifterna som mannen inhämtat från Scania medan det däremot inte styrkts att det är så beträffande uppgifterna från Volvo."

Har doktorerat

47-åringen har doktorerat vid en av landets mest välkända tekniska högskolor. Efter det har han drivit företag som erbjudit konsultverksamhet inom teknik och it, och arbetat med uppgifter som enligt Säpo är av intresse för främmande makt. Under 2016–2017 arbetade han som konsult på Volvo och från februari 2018 fram tills dess att han greps hade han konsultuppdrag för Scania.

2016 fick han kontakt med den ryske diplomaten – enligt Säpo egentligen en underrättelseofficer – och de träffades till och från fram tills dess att 47-åringen greps i början av 2019. Själva gripandet skedde på en restaurang i Stockholm, mitt under ett möte med den ryske mannen. På sig hade 47-åringen en papperslapp med instruktioner om hur man kan kopiera innehållet på en hårddisk utan att det märks och 27 800 kronor i kontanter.

"Bara ett försök"

Först i början av 2021 åtalades mannen för spioneri. Själv nekar han till brott. Det kan ha varit så att den ryske diplomaten ville värva honom som agent, men inga hemliga uppgifter lämnades ut. Försöket att värva 47-åringen stannade vid ett försök, enligt försvaret.

Mannen var bara frihetsberövad en kort tid efter gripandet 2019, därefter har han befunnit sig på fri fot. Tingsrätten skriver nu i sin dom att han förbjuds att utan tillstånd lämna landet, och att hans pass omgående ska lämnas in till polisen. Detta gäller tills han börjar avtjäna sitt fängelsestraff.

(Erika Nekham/TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat introduktionserbjudande – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Webb- och e-tidning endast 1 krona första månaden, klicka här! Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Om du även vill ha 4 utgåvor papperstidning första månaden betalar du endast 19 kronor och klickar här! Förnyas automatiskt för 149 kr/mån.

Fakta

Spioneri

(TT)

Den som "för att gå främmande makt tillhanda, obehörigen anskaffar, befordrar, lämnar eller röjer uppgift om försvarsverk, vapen, förråd, import, export, tillverkningssätt, underhandlingar, beslut eller något förhållande i övrigt vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet" döms för spioneri, enligt brottsbalken.

Detta gäller också om någon i samma syfte "obehörigen framställer eller tar befattning med skrift, teckning eller annat föremål som innefattar sådan uppgift".

Maxstraffet för spioneri av normalgraden är fängelse i sex år. Är brottet grovt gäller fängelse i mellan fyra och arton år, eller livstid.

Källa: Brottsbalken