Fängelse för chatt om militära anläggningar
Militära skyddsobjekt är ofta förbjudna att avbilda, beskriva och mäta. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT


 

En man i 40-årsåldern från Örebro döms till två års fängelse för att ha spridit hemliga och känsliga uppgifter om försvarsanläggningar på ett internetforum, rapporterar lokala medier.

Enligt åtalet ska mannen ha skapat en kartstruktur på ett hemligt forum på nätet och uppmanat andra att fylla på med uppgifter om militära anläggningar. Åklagare har tidigare bedömt att det handlat om ett internetforum för "militärt överintresserade personer".

– Vi uppfattar att man gjort detta för att man har ett stort intresse för den här typen av frågor. Men här har det, påstår jag, gått fullständigt över styr när man av det intresset sammanställt ett sådant här dokument, sade åklagare Mats Ljungqvist då åtalet väcktes.

Örebro tingsrätt bedömer att brotten utgör ett hot mot rikets säkerhet. Mannen döms därför för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Brotten ska ha begåtts mellan 2015 och 2019.

(TT)

 

Vill du läsa en politiskt oberoende (på riktigt) nyhetstidning med ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter? Just nu, tidsbegränsat sommarerbjudande, endast 1 krona (99kr normalt) första månaden – ingen bindning – säg upp enkelt när du vill via mejl eller telefon. Förnyas automatiskt för 99 kr/mån tills du väljer att säga upp. Du riskerar inte mer än första kronan. Klicka här för att starta din provprenumeration nu!