4 hälsoeffekter av lingon – utklassar "superbäret" visar forskning
Nu börjar lingon ta över skogarna efter blåbären. (Foto: Jonas Bergsten)


Lingon är mycket nyttigare än vad man tidigare trott. Forskning vid Lunds universitet visar att lingon stoppar effekterna av fet mat.

Studien genomfördes på möss av fetma- och diabetesforskaren Karin Berger och doktoranden Lovisa Heyman.

Både svarta vinbär och blåbär visade bra resultat i testerna, men lingonen var överlägset bäst på att förebygga fetma och diabetes, skriver Lunds Universitet. Lingonets goda egenskaper tros bero på bärets höga innehåll av hälsostärkande polyfenoler.

Det brasilianska bäret açai gav inte alls bra resultat, trots att det presenteras som ett ”superbär”. Mössen som åt açai gick upp i vikt och utvecklade fettlever.

 

Det här är de fyra hälsofördelarna med lingon som studien visar på:

1. Hjälper till att hålla vikten

2. Ger stabilare blodsocker

3. Ger lägre kolesterolvärde

4. Avhjälper inflammationer

– Och om någon undrar: ja, vi äter själva lingon regelbundet numera! säger Heyman enligt Lunds Universitet.

Att börja sleva i sig lingonsylt rekommenderar dock inte Lovisa Heyman. Kokningen kan påverka bärens innehåll, och sylt innehåller mycket socker. Då är det bättre att ha lingon i filen eller i en smoothie.

Mössen fick så mycket som en femtedel av sin mat i form av lingon.

En så hög andel är ju inte realistisk för människor, säger Lovisa Heyman, utan de tänker sig att man kommer att utveckla ett kosttillskott som komplement till vanlig mat. Men först ska man göra studier på människor.

 

En mungo omringad av fyra lejon – det borde vara en lätt match

Val 2018 – Flyktingpolitik