373 döda i covid-19 i Sverige
Dagligen klockan 14 offentliggör Folkhälsomyndigheten uppdaterad statistik gällande virusläget. Foto: Jonas Ekströmer/TT-arkivbild


De bekräftade dödsfallen i covid-19 är nu 373 stycken i Sverige. Enligt statsministern kommer vi att "få räkna de döda i tusental".

Det är inte helt omöjligt att det blir så enligt statsepidemiolog Anders Tegnell, men den typen av prognoser finns inte i nuläget.

Hittills har 6 443 personer smittats av coronaviruset och 373 dödsfall kopplat till covid-19 har bekräftats i Sverige. Det visar Folkhälsomyndighetens uppdaterade statistik på lördagen.

Av dödsfallen har 328 skett bland personer som är över 70 år gamla. Antalet som har eller just nu intensivvårdats ligger på 520 personer. Av dessa är 391 män och 129 kvinnor. Även när det gäller smittade och döda är männen fler än kvinnorna. Av sjukdomsfallen handlar 3 180 om kvinnor och 3 263 är män. Av de avlidna är 219 män och 154 kvinnor.

På lördagen låg cirka 380 personer med covid-19 inlagda på intensivvården, enligt Svenska intensivvårdsregistret (Sir).

"Förbereder oss"

Under fredagen konstaterade statsminister Stefan Löfven (S) i en intervju i Dagens Nyheter att tusentals människor kommer att dö av covid-19 i Sverige.

– Vi kommer att få räkna de döda i tusental. Det är lika bra att vi förbereder oss på det, sade Löfven.

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten säger till TT att han inte vet vad statsministern grundar sitt uttalande på.

– Men det är så det ser ut i många andra länder så det är väl inte helt omöjligt att det blir så, säger han.

Fokus på vården

Enligt Tegnell fokuserar inte myndigheten på att ta fram prognoser för antalet döda.

– Det är inte det vi tycker är det viktigaste, utan det viktigaste är att vården får siffror på hur många som behöver vårdas på intensivvården eller liknande. Det har vi modellerat hela tiden. Antalet dödsfall beror på så många olika saker så alla sådana mått blir väldigt, väldigt svåra, både att göra och tolka.

TT: Så ni tar inte fram specifika prognoser för hur många dödsfall vi kan få?

– Nej det har vi inte planerat just nu.

(Alice Nordevik/TT)
(Erika Nekham/TT)