25 april 1999 – en dag att hedra och dra lärdom av
Tiotusen Falun Gong-utövare samlades 25 april 1999 utanför regeringshögkvarteret Zhongnanhai i Peking för att vädja för att den då inledande förföljelsen av meditationsmetoden skulle stoppas.


Den 25 april 1999 genomförde Falun Gong-utövare en stillsam protest utanför regeringshögkvarteret Zhongnanhai i Peking, mot den förföljelse som var under uppsegling och några månader senare slog till med full kraft mot qigongutövarna. Demonstrationen kan tjäna som en påminnelse om att ta dagens varningsflaggor på allvar, skriver HR Business partner Thomas Pompe.

Kinaregimens brott mot uigurerna i Xinjiangprovinsen har rört upp känslor. Reaktionerna – till exempel H& M:s bojkott av bomull från Xinjiang – har inte oväntat mött kommuniststyrets ilska. Den svenska klädjätten har försökt mildra smällen men ändå inte pudlat helt, vilket andra gjort när de hamnat i onåd hos Kinas regim.

Det är bra men kan bli ännu bättre.

Och det finns plats för betydligt fler på det tåg som H& M har startat. För det är på tiden att vi på allvar agerar mot kommunistregimens brott och vågar ta de kortsiktiga ekonomiska risker som ett sådant ställningstagande medför. Ett av Kinas främsta vapen mot kritiker är hotet att sluta handla med dem. Men jag är övertygad om att H& M och andra modiga företag vinner i det långa loppet, för brott och ondska har aldrig varit en god jordmån för långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling.

Det är också viktigt att ta in hela bilden av Kinesiska kommunistpartiets förtryck. Bland de värst drabbade är utövarna av den andliga metoden Falun Gong. De tror på sanning, godhet och tålamod, och har drabbats av kommunistpartiets lögner, hat och förtryck. De utsätts för det mest förfärande brott man kan tänka sig: statsunderstödd organstöld från levande människor, en verksamhet som förser Kinas transplantationssjukhus med organ. Detta har slagits fast av en tribunal ledd av Sir Geoffrey Nice, som tidigare åtalade krigsförbrytaren Slobodan Milosevic.

Falun Gong utövarna har varit förföljda sedan 1999 och sitter fängslade i tusental, och utgör precis som uigurerna en enorm stab av slavarbetare åt de kinesiska arbetslägrens fabriker (som ofta går under harmlösa namn som ingen skulle koppla till tvångsarbete). Dessa finns inte bara i Xinjiang utan är spridda över hela Kina.

Den prisbelönta dokumentären ”Letter from Masanjia” avslöjar hur Falun Gong-utövare utnyttjas som slavarbetare för tillverkning av Halloweenprodukter som säljs i amerikanska butiker. Googla och se den!

Den 25 april 1999 genomförde uppskattningsvis 10 000 Falun Gong-utövare en stillsam protest mot den förföljelse som då hade inletts, och som slog till med full kraft den 20 juli samma år. Utövarna stod lugnt och stilla utanför regeringshögkvarteret Zhongnanhai och vädjade till makthavarna där inne. När protesten var över städade de platsen och gick hem i lugn och ro. Det anses vara den största demonstrationen i Kina efter demokratiprotesterna på Himmelska fridens torg 1989, och kan i backspegeln ses som en varningssignal för vad som komma skulle. En varning de flesta inte uppfattade, om en förföljelse som än idag inte har upphört. Det handlar om många tusen torterade och mördade (exakt hur många går inte att säga på grund av att kommunistregimen inte har något transparent rättssystem), och många miljoner som har berövats den mänskliga rättigheten att utöva sin tro, och att vårda sin kroppsliga och mentala hälsa.

Jag hoppas att vi kan lystra till de signaler från Kina som når oss idag.

Kinas kommunistregim kommer aldrig att mjukna till en demokrati, vilket jag tror de flesta nyktra bedömare idag har insett. Därför finns det bara ett sätt som Kinas förföljda människor kan befrias på. Det är att regimen faller. Denna ståndpunkt har inga ideologiska och politiska aspekter, utan handlar helt och hållet om att Kinas befolkning behöver få en chans att leva i frihet. Och det kan den inte så länge kommunistregimen styr landet. Därför tror jag på ett starkt ställningstagande från företag, politiker och privatpersoner mot Kinesiska kommunistpartiets förtryck.

Även idrottsmän har nu tillfälle att säga ifrån, genom att inte godta att nästa vinter-OS arrangeras av en förbrytarregim. För kan man verkligen försvara att det kommuniststyrda Peking får arrangera sin andra olympiad på mindre än tjugo år, när de Olympiska spelens etiska grund är rent spel och att visa respekt mot andra och sig själv?

Vi kan stoppa de omänskliga brotten, om vi har modet att visa Kinas totalitära regim att vi inte accepterar dem.

Kommunismen är dömd att falla.

När den väl är borta, då kan det verkliga Kina blomstra.

Thomas Pompe

Åsikter som uttrycks i artikeln är författarens egna och speglar inte nödvändigtvis Epoch Times åsikter.

Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.