Varje år förs ett okänt antal barn och unga ut ur Sverige mot sin vilja. Syftet med ett bortförande kan variera men vanligt är barn- eller tvångsäktenskap, uppfostringsresa och att familjen på olika sätt vill upprätthålla eller återupprätta sin heder.
Svenska myndigheter misslyckas ofta med att skydda utsatta barn och ungdomar från att, mot sin vilja, föras utomlands där de blir bortgifta, könsstympade eller uppfostras enligt familjens religiösa tro och traditioner. Detta konstateras i en rapport som Jämställdhetsmyndigheten publicerade den 1 december.
– Vi ser att det finns brister både före och efter ett bortförande. Samhället behöver bli bättre på att fånga upp de signaler som i många fall finns, för att förhindra bortföranden. De personer som återvänder till Sverige efter ett bortförande fångas inte upp av myndigheterna och återvänder därför ofta till en hemmiljö med hedersrelaterat våld och förtryck, säger Lena Ag, generaldirektör för Jämställdhetsmyndigheten, i ett pressmeddelande.