loadingArvet vi har med oss har betydelse, men det är livsstilen som till mångt och mycket avgör om vi dör i hjärtinfarkt vid 58 eller 98 års ålder, enligt professor Mai-Lis Hellénius. Foto: Martin Stenmark
Arvet vi har med oss har betydelse, men det är livsstilen som till mångt och mycket avgör om vi dör i hjärtinfarkt vid 58 eller 98 års ålder, enligt professor Mai-Lis Hellénius. Foto: Martin Stenmark
Hälsa

Forskning: Lev friskare − ät dig till tio extra levnadsår

Maria Eriksson

Kombinationen av för mycket stillasittande och ohälsosam kost kan få mänskligheten att få allt sämre hälsa och kortare liv.
– Jag är bekymrad. Vi har aldrig suttit så mycket som vi gör i dag, säger Mai-Lis Hellénius, professor på Karolinska Institutet.

Just nu pågår ett febrilt arbete på Livsmedelsverket med att uppdatera de svenska kostråden med utgångspunkt från de Nordiska Näringsrekommendationerna NNR 2023, som är världens mest aktuella och heltäckande sammanställning om matens hälsoeffekter. 
Rekommendationerna kartlägger vilka matvanor som är bra för hälsan både på kort och lång sikt, samt hur mycket energi och näringsämnen som kroppen behöver.

– Vi har dragit igång och räknar med hårt jobb under 2024 för att kunna presentera de svenska kostråden i slutet av nästa år, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Rekommendationer skrivs om till kostråd nästa år:

• Mindre rött kött/chark, max 350 gram/vecka (i stället för max 500 gram/vecka som är det nuvarande svenska kostrådet).

• 500–800 g av olika sorters grönsaker, frukt, bär och mycket baljväxter, potatis, fullkorn, nötter, frön.

• Ät fisk från hållbara fiskbestånd, 300–450 g/vecka, varav minst 200 gram fet fisk.

• Välj vegetabiliska – men inte tropiska – fetter i stället för animaliska, minst 25 gram/dag

• 3,5–5 dl lättmjölk och övriga mejeriprodukter räcker tillsammans med en i övrigt varierad kost för att täcka det dagliga behovet av kalcium, jod och vitamin B12.

• Undvik processad mat med mycket fett, salt och socker.

 

 

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingArvet vi har med oss har betydelse, men det är livsstilen som till mångt och mycket avgör om vi dör i hjärtinfarkt vid 58 eller 98 års ålder, enligt professor Mai-Lis Hellénius. Foto: Martin Stenmark
Arvet vi har med oss har betydelse, men det är livsstilen som till mångt och mycket avgör om vi dör i hjärtinfarkt vid 58 eller 98 års ålder, enligt professor Mai-Lis Hellénius. Foto: Martin Stenmark
Hälsa

Forskning: Lev friskare − ät dig till tio extra levnadsår

Maria Eriksson

Kombinationen av för mycket stillasittande och ohälsosam kost kan få mänskligheten att få allt sämre hälsa och kortare liv.
– Jag är bekymrad. Vi har aldrig suttit så mycket som vi gör i dag, säger Mai-Lis Hellénius, professor på Karolinska Institutet.

Just nu pågår ett febrilt arbete på Livsmedelsverket med att uppdatera de svenska kostråden med utgångspunkt från de Nordiska Näringsrekommendationerna NNR 2023, som är världens mest aktuella och heltäckande sammanställning om matens hälsoeffekter. 
Rekommendationerna kartlägger vilka matvanor som är bra för hälsan både på kort och lång sikt, samt hur mycket energi och näringsämnen som kroppen behöver.

– Vi har dragit igång och räknar med hårt jobb under 2024 för att kunna presentera de svenska kostråden i slutet av nästa år, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket.

Rekommendationer skrivs om till kostråd nästa år:

• Mindre rött kött/chark, max 350 gram/vecka (i stället för max 500 gram/vecka som är det nuvarande svenska kostrådet).

• 500–800 g av olika sorters grönsaker, frukt, bär och mycket baljväxter, potatis, fullkorn, nötter, frön.

• Ät fisk från hållbara fiskbestånd, 300–450 g/vecka, varav minst 200 gram fet fisk.

• Välj vegetabiliska – men inte tropiska – fetter i stället för animaliska, minst 25 gram/dag

• 3,5–5 dl lättmjölk och övriga mejeriprodukter räcker tillsammans med en i övrigt varierad kost för att täcka det dagliga behovet av kalcium, jod och vitamin B12.

• Undvik processad mat med mycket fett, salt och socker.

 

 

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024