Tre kommuner och byar visar utifrån sina egna unika förutsättningar hur de genom entreprenörskap tog upp kampen mot avfolkning, svag lokal ekonomi och hot om skolnedläggningar. Det krävs medborgare med framåtanda och samverkan med ett starkt näringsliv.
Frivilliga organisationer har rötter i yrkessammanslutningar i såväl det forna Egypten som i Aten på Perikles tid cirka 500 år före Kristi födelse. Kollektiva sammanslutningar i det glest befolkade norra Europa var, utöver familje- och släktgemenskaper, organisationer för gemensamt försvar. I dag ser vi sammanslutningar på lokal nivå, såväl som i regioner och stater, men även branschsammanslutningar och globala transnationella företagskonglomerat. Mångfalden är svåröverskådlig och därför kan det vara intressant att skärskåda processer på lägsta möjliga nivå för att studera relationerna mellan lokalt ekonomiskt entreprenörskap och offentligt ledarskap samt samhällsentreprenörskap i ett demokratiskt perspektiv på lokal nivå.
Tre exempel har jag studerat närmare och karakteristiskt för dem alla är kampen mot avfolkning, svag lokal ekonomi samt hot om skolnedläggning. Motkrafter är invånarnas framåtanda, ett starkt näringsliv och nära samverkan mellan företag och kommunal sektor eller byalag.