Barns kulturskapande är livsviktigt

Kulturskolan

Det är viktigt att barn får möjlighet att prova och upptäcka musik och kultur. Foto: Bilbo Lantto


Tänk om musik inte fanns. Ingen spelade musik på fester och högtider. Det fanns varken konserter eller bakgrundsmusik. Är det möjligt att leva så?

Det pågår en utveckling i skymundan som är oroväckande. Kulturskolor runt om i landet signalerar att det kan vara svårt att få barn och unga att utbilda sig inom musik. Värst drabbade är träblås- och bleckblåsinstrumenten. Det är för få elever som söker. Det finns olika förslag på hur man ska gå till väga för att vända trenden. Men det är inte en enkel fråga och den involverar olika faktorer.

Kulturskolerådets ordförande Jalle Lorensson lyfter frågan om kulturskolans existens och utveckling genom att betona regionalt samarbete. I en ledare i tidskriften Kulturskolan magasin i slutet av maj menar han att samarbete över gränserna kan medföra ett lyft och framåtskridande som är nödvändigt. Därigenom kan ungdomar och lärare få möjlighet att träffa varandra över kommungränserna och de lokala kommunala nämnderna kan inspireras av varandra.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!