Under de senaste tio åren har dödsskjutningarna flerdubblats i Sverige. Men även våldsdåd med handgranater har ökat kraftigt de senaste åtta åren, rapporterar SVT Nyheter.
De flesta dödskjutningarna sker i kriminella uppgörelser. Mellan 2011 och 2016 inträffade 1 048 skjutningar i storstäderna. Det rör sig framför allt om de utsatta områdena.
Under samma period har även antalet detonerade handgranater ökat från två till 39 stycken. Det visar en ny studie som tv-kanalen har tagit del av: ”Explosive violence: A near-repeat study of hand grenade detonations and shootings in urban Sweden”, skriven av forskare från Institutet för framtidsstudier och Malmö universitet.
"Det är extremt"
Merparten av handgranatsattackerna har skett i storstadsregionerna Stockholm, Göteborg och Malmö. Från 2011 och fram till i dag har det skett totalt 116 granatexplosioner.
– Det är extremt i ett land som inte befinner sig i krig, säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren, expert på gängkriminalitet, till SVT.
I fredags utsattes en restaurang i Göteborg för vad polisen tror är en granatattack. På söndagen inträffade två explosioner i Malmö – där en 18-årig man fick föras till sjukhus med livshotande skador. Man har dock ännu inte fastställt vad det var som detonerade.
Två personer har dött och ett tiotal har skadats av detonerade handgranater. I januari dog en 63-årig man efter att ha plockat upp en handgranat i Vårby Gård i sydvästra Stockholm. 2016 dödades en åttaårig pojke efter att någon hade kastat in en granat i en lägenhet i Biskopsgården i Göteborg. Händelsen bottnade i en gänguppgörelse.
Kriminologen Amir Rostami, som är en av författarna bakom den nya studien, säger att antalet sprängningar med handgranater förvisso har minskat med rekordåret 2016. Men han tycker ändå att antalet är oroväckande.
– Användningen av handgranater har gått ner under 2017 och 2018, men fortfarande har vi ganska hög grad av handgranatsattacker jämfört med andra länder som Danmark, Norge och Tyskland, säger han till tv-kanalen.
Öka närvaron
Amir Rostami säger att forskare och poliser från europeiska länder är förvånade över granatanvändningen i Sverige. Detta eftersom andra länder har ett fåtal detonerade granater årligen.
Med hårdare press från polisen och ett bättre samarbete med länderna i Balkan tror polismyndigheten att man kan få stopp på insmugglingen av vapen till Sverige. Ett sådant sätt kan vara att spåra alla tillslag så som man gör vid narkotikabeslag. En stor del av de illegala vapnen smugglas in från Balkanländerna.
– Vi har haft en exceptionell utveckling av det grova våldet och det har kommit in nya verktyg i våra kriminella konflikter. Det vill säga handgranater som man väljer att använda, säger Gunnar Appelgren
Samtidigt menar han att polisen måste öka närvaron och använda sina begränsade resurser på brottsbekämpningen på platser i utsatta områden där narkotikahandeln sker öppet. Om inte detta sker befarar han att situationen kan förvärras.
– Då får vi en utveckling med drive by-skjutningar mot områden, vi får mycket hårdare konflikter om territorium och en ökad rädsla, säger Gunnar Appelgren, till SVT.