Under det senaste året har över 300 hemliga utvisningar av asylsökande beslutats av Kriminalvården och polisen, rapporterar SR Ekot.
Avvisningarna har även hållits hemliga för Migrationsverket. Myndigheten har sedan i höstas fått i uppdrag av regeringen att övervaka tvångsutvisningarna.
I uppdraget ingår att man ska övervaka kriminalvården och polisen för att se hur utvisningar av asylsökande med tvång har skötts.
Dyker upp utan förvarning
Enligt Elin Svensson, enhetschef på Migrationsverket, är det extra viktigt att övervaka vissa resor.
– Om det finns en indikation att det kan bli en användning av tvångsmedel på en resa. Det kan ju vara om det finns en historik av våldsamhet eller att man tidigare försökt verkställa en resa men inte lyckats, säger hon till radiokanalen.
Men enligt Ekot har Migrationsverket inte kunnat utföra övervakningsuppdraget då Kriminalvården har hemlighållit många av avvisningarna.
Internt kallas detta för ”dolda avvisningar”. Detta eftersom polisen eller Kriminalvården dyker upp utan förvarning och transporterar personen som ska tvångsutvisas ut ur landet.
Enligt radiokanalen har Kriminalvården och polisen sedan augusti beslutat om över 100 sådana resor utan att skicka några listor till Migrationsverket vilka personer det rör sig om.
Elin Svensson menar att man måste få fullständiga listor om man ska kunna göra rättvisande urval. Hon säger att man har lyft den här frågan med Kriminalvården.
Säkerhetsskäl
Enligt Ekot har Kriminalvården varit nervösa för att informationen om resorna ska läcka ut till medier som kan ha ett visst intresse av informationen.
Förra veckan berättade SVT i ett nyhetsinslag om vilken tid en större utvisning skulle ske i förvaret i Märsta. NB Nyhetsbyrån rapporterade om att källor inom polisen, som har hört av sig till dem, har riktat hård kritik mot tv-kanalen. Detta eftersom deras agerande försvårade polisens verkställande av utvisningen i och med att ytterligare aktivister anslöt sig för att försöka förhindra avvisningen.
Efter att Migrationsverket har visat ett intresse att skicka med observatör på en avvisning har det hänt att Kriminalvården plötsligt har ändrat resan till ”dold”.
Johan Mellbring, chef för Kriminalvårdens transporttjänst, medger att myndigheten inte har informerat Migrationsverket om de dolda utvisningarna. Han säger till radiokanalen att man inte har hittat ett säkert sätt att föra över informationen.
– Så att här måste vi tillsammans med Migrationsverket hitta former där vi samtidigt kan begränsa informationsspridningen men också öka möjligheter för Migrationsverket att utföra sin monitorverksamhet på samtliga uppdrag som vi utför, säger han till Ekot.
Enligt gränspolisens chef, Patrik Engström, sker en dold utvisning på grund av säkerhetsskäl.
– De skäl som kan finnas till att vi väljer att boka en dold avresa eller en dold resa det är i princip uteslutande säkerhetsskäl, säger han till radiokanalen.
Han säger att det kan finnas risk för fritagning och blockering och även aktivt självskadebeteende hos den som ska avvisas. Det kan också röra sig om någon form av hot eller risk för transportmedlet.