Hundratals demonstranter har skadats under lördagens regeringskritiska protester i Beirut. En polis har mist livet i sammandrabbningarna i Libanons huvudstad.
När mörkret på torsdagskvällen börjar lägra sig syns flera eldar brinna runt Martyrtorget i centrala Beirut.
Lördagens regeringskritiska protester blev våldsamma redan från starten. Klockan 16 lokal tid, 15 svensk tid, började polisen skjuta tårgas mot demonstranter som försökte forcera en avspärrning till parlamentet. Bilder och filmer från Beirut har visat stenkastning och gator dimmiga av tårgas.
Polisen sköt gummiklädda kulor samtidigt som soldater i fordon med maskingevär patrullerade kvarteren runt Martyrtorget.
– Är armén verkligen här? Är ni här för att skjuta oss? Anslut er till oss så kan vi bekämpa regeringen tillsammans, skrek en kvinnlig demonstrant.
Enligt siffror från libanesiska Röda korset har hundratals demonstranter skadats. Över 60 har förts till sjukhus för vård medan ytterligare 175 har vårdats på plats.
En talesperson för polisen uppger att en polis dödats i anslutning till sammandrabbningarna, i vad som beskrivs som "ett överfall".
Tusentals protesterade
Under dagen har tusentals protesterat under parollen "Häng dem" – vilket syftar på Libanons politiska elit.
Demonstranterna skanderade "Folket vill att regimen faller", en populär paroll under den arabiska våren 2011. Några deltagare bar en banderoll med namn på människor som omkom i explosionen i tisdags och på gatorna syntes också plakat med budskap som: "Avgå, ni är alla mördare".
– Vi vill ha en värdig framtid. Vi vill inte att explosionens offer ska ha dött förgäves, säger Rose Sirour som deltar i protesterna.
Departement stormades
Parallellt med att gatustriderna rasade runt Martyrtorget stormades det libanesiska utrikesdepartementet. Ledda av en grupp pensionerade arméofficerare tillkännagav demonstranterna att regeringsbyggnaden nu var "högkvarter för revolutionen".
– Vi tänker stanna här. Vi uppmanar det libanesiska folket att ockupera alla departement, deklarerade en demonstrant via megafon.
Bägaren rann över
Libanon befinner sig i en djup ekonomisk kris, som föregicks men har förvärrats av coronapandemin, och demonstrationerna har under lång tid avlöst varandra i Beirut. Men många beskriver tisdagens explosion i stadens hamn som droppen som fick bägaren att rinna över.
Katastrofen ses som ytterligare ett bevis på de ledande politikernas oförmåga att lösa korruptionen och kriserna som präglat landet.
Över 150 människor miste livet i explosionen. Tusentals skadades och över 60 personer saknas fortfarande, enligt landets hälsodepartement.
Svenska UD har uppmanat svenskar i Beirut att hålla sig borta från protesterna.
(Anna Hansson/TT)
(Krister Zeidler/TT)