Örebrobostäder jagar svartuthyrare: 500 har blivit av med sina lägenheter
500 personer har blivit av med sina lägenheter sedan Örebrobostäder inledde jakten på svartuthyrare. Foto: Epoch Times


Hösten 2015 inledde bostadsbolaget Örebrobostäder arbetet med att få stopp på oriktiga hyresförhållanden som exempelvis illegal andrahandsuthyrning och svarta kontrakt. Sedan dess har 500 hyresgäster blivit av med sina lägenheter, skriver tidningen Hem & Hyra.

En av dessa personer är en man som hyrde en lägenhet av Örebrobostäder samtidigt som han bodde i Dalarna. I oktober förra året uppmanades han att säga upp sitt lägenhetskontrakt. Först ville mannen inte det, men efter att bostadsbolaget tog ärendet till hyresnämnden gav han med sig.

– Det händer då och då att hyresgästen inte accepterar en uppsägning och att ärendet hänskjuts till hyresnämnden, men det är inte särskilt ofta, säger Karin Blaxmo, chef för uthyrningsenheten på Öbo, till tidningen.

Toppen av ett isberg

Hon leder arbetet med att få stopp på oriktiga hyresförhållandet hos bostadsbolaget som har över 22 000 lägenheter.

Men trots att man har varit framgångsrika i arbetet tror att man detta bara är toppen av ett isberg.

– Jag tror att vi har kapat mycket av det här isberget men det kommer hela tiden nytt som vi får ta itu med, säger Blaxmo till Hem & Hyra.

Bostadsbolaget får regelbundet in tips om den illegala uthyrningen. Ofta rör det sig om oroliga grannar som hör av sig.

Svarta hyreskontrakt är ett stort problem och den otillåtna uthyrningen har ökat de senaste åren. Sju av Sveriges åtta hyresnämnder har uppgett att den otillåtna uthyrningen verkar ha ökat under de senaste två åren, visade en undersökning som Sveriges Radios Ekot gjorde i april förra året.

Ny lagändring

Enligt siffror från Telge Bostäder i Södertälje sade man upp drygt 100 förstahandskontrakt förra året eftersom det har skett någon form av otillåten uthyrning, rapporterade SVT.

Bostadsbolaget Stockholmshem lyckades 2017 frigöra 133 lägenhetskontrakt efter att man avslöjade oriktiga förhållanden, enligt SVT.

Tidigare har regeringen föreslagit en ny lagändring för att stoppa svarta hyreskontrakt.

Den nya lagändringen innebär bland annat att man kan dömas till böter eller fängelse i högst två år om man köper ett hyreskontrakt på den svarta marknaden. Samtidigt ska man med omedelbar verkan bli av med lägenheten. Det ska också bli brottsligt att utan tillstånd hyra ut en lägenhet i andra hand där hyran är oskälig.