Ökar tatuering risken för att få cancer?

Hälsa

Forskare vid Lunds universitet vill ta reda på om det finns något som tyder på ett samband mellan tatueringar och vissa former av cancer.Foto: Oli Scarff/Getty Images


Tatuering har blivit väldigt populärt det senaste kvartsseklet och ungefär var femte svensk har en tatuering på kroppen. Men är det helt riskfritt att tatuera sig? Trots att farhågorna funnits länge vet man fortfarande inte om tatuering kan öka risken för cancer. Nu ska forskarna ta reda på mer.

I Sverige är omkring 20 procent av befolkningen tatuerad och i takt med att tatueringstrenden växt har även antalet fall av både hudcancer och cancer i lymfkörtlarna ökat.

– Vi vet inte varför det ökar. Man säger att våra solvanor har förändrats över tid. Men jag tycker att man måste följa upp tatueringarna eftersom de kan vara en riskfaktor i sig själva, men också eftersom vissa av de här pigmenten bryts ner när man till exempel solar, säger Christel Nielsen, docent och forskare på avdelningen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet, till forskningssajten forskning.se.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 199 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill!