Ytterligare en man har anhållits i utredningen kring terrordådet på Drottninggatan i Stockholm.
Myndigheterna tiger om hans misstänkta inblandning, men enligt tingsrätten i Stockholm är rubriceringen terroristbrott.
Mannen anhölls av chefsåklagare Hans Ihrman på söndagen. Den anhållne är i 25-årsåldern och greps i skånska Örkelljunga, enligt uppgifter till Expressen. Han ska nu vara förd till häktet i Kronoberg i Stockholm där han övervakas noggrant.
Polisen skriver i ett pressmeddelande att mannen greps efter det att "en mycket stor mängd förundersökningsmaterial har bearbetats".
Förundersökningen innefattar 700 förhör, 300 beslag och över 1 000 tips.
Mannen måste begäras häktad av åklagaren senast onsdag den 26 april - annars släppas han på fri fot.
– Något mer har vi inte att säga just nu. Åklagare Hans Ihrman som är förundersökningsledare är inte tillgänglig för media, säger Annika Collin, pressansvarig på myndigheten.
Ingen information
Säkerhetspolisen tiger också om anhållandet och bekräftar endast att en person är gripen "inom ramen för den här utredningen". I övrigt hänvisar man till förundersökningssekretess.
I och med att den nye misstänkte anhölls lämnas handlingar in till Stockholms tingsrätt. I dessa handlingar framgår att mannen är misstänkt för terroristbrott och att hans försvarare blir advokaten Karl Harling.
– I det här läget har jag bara en kommentar och det är att jag kan bekräfta att jag har blivit förordnad som försvarare, säger han.
Sedan tidigare sitter den misstänkte gärningsmannen Rakhmat Akilov häktad, misstänkt för terroristbrott. Akilov har via sin advokat erkänt att han var den som körde lastbilen längs Drottninggatan den 7 april. Fyra personer dödades, 15 skadades och många chockades.
En tid efter terrorattacken anhölls ytterligare en man. Men misstankarna var för svaga och åklagaren hävde det anhållandet. Mannen togs ändå i förvar eftersom det fanns ett tidigare beslut om att han ska utvisas från Sverige.
"Anmärkningsvärt"
Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att det är "anmärkningsvärt" att polis och åklagare varken uppger brottsmisstanke eller misstankegrad. Varför de nu är så extremt hemlighetsfulla går det bara att spekulera i.
Åklagarmyndigheten meddelar att man är medveten om det stora intresse som råder kring utredningen och ytterligare information kommer att släppas framöver.
– Det kan vara så att de inte vill säga någonting för att det kan finnas ytterligare personer som är misstänkta. Då vill man inte flagga för tydligt för dem att de är under lupp, säger Magnus Ranstorp till TT.
Han hoppas att det kommer att hållas en presskonferens angående anhållandet.
– Det är ju viktigt att man klargör i sådana här fall vad det är som sker så att det inte blir några oklarheter.
Åter i normalläge
På måndagsmorgonen avslutade Stockholms landsting det stabsläge som påbörjades efter terrordådet. Av de 15 som skadades i attacken vårdas bara en person fortfarande på akutsjukhus, men inte på intensivvårdsavdelning.
Den krisstödstelefon som varit öppen dygnet runt sedan dådet kommer att hålla öppet fram till och med den 7 maj. Dock begränsas öppettiderna till 8-16 varje dag. Övriga tider hänvisas personer i behov av stöd till 1177 Vårdguiden som har öppet dygnet runt.
(TT)