loadingÄgg stoppas efter att salmonellabakterier hittats. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Ägg stoppas efter att salmonellabakterier hittats. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Ägg stoppas – ovanlig salmonellavariant

Joakim Magnå

Sveriges största äggproducent, CA Cedergren i Småland, stoppar alla äggleveranser efter ännu ett salmonellautbrott på anläggningen. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kan det vara svårt att hitta källan.

– Det är inget ovanligt. I majoriteten av fallen när vi identifierar salmonella i en djurbesättning kan man inte säkerställa hur smittan har kommit in, säger Estelle Ågren, veterinärepidemiolog på SVA, till TT.

Salmonellasmittan upptäcktes i början av april i packeriet, då äggen stoppades från att nå konsumenterna.

– Vi ska sanera packeriet nu, sen får vi ta nya prover och se om vi kan hitta några fler spår, säger Maud Cedergren som driver gården till SVT Småland.

Det är det senaste i raden av salmonellautbrott hos CA Cedergren sedan i december.

Enligt Estelle Ågren har det bortsett från utbrotten hos Cedergren i övrigt inte varit någon ökning av salmonella i Sverige.

– Vi har inte sett en ökning i antalet drabbade besättningar, men många djur har blivit drabbade på grund av att det är en stor anläggning, säger hon.

Den aktuella varianten, salmonella enteritidis, är relativt ovanlig bland fjäderfä.

– Det är också en typ som vi ser lite allvarligare på eftersom den kan finnas inne i äggen. Här har det påvisats i flera olika stallar och i packeriet, och sekvenseringen har visat att allt är av samma typ, säger Estelle Ågren.

Estelle Ågren förklarar att smittan hos Cedergren har spridits trots att SVA:s undersökningar visat på "rigorösa rutiner".

– När det gäller spridning mellan stallar är det hus som ligger väldigt nära varandra. När man då till exempel avlivar djur och gör rent i ett hus med smitta kan det bli dammoln och moln från rengöringen som gör att smittan kommer in i ett närliggande hus, säger hon och tillägger att smittan även kan spridas indirekt via exempelvis redskap och personal.

Inga ägg från Cedergrens kommer nu att gå direkt till konsument. Någon äggbrist lär det dock inte bli enligt Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska ägg.

– Äggproducenten står för 17-18 procent av den svenska äggmarknaden. Det klart att det påverkar, men inte mer än det gjorde före påsk, säger hon till SVT.

(TT)

Salmonella

(TT)

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men i slutet av 2022 och början av 2023 återkallades ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingÄgg stoppas efter att salmonellabakterier hittats. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Ägg stoppas efter att salmonellabakterier hittats. Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes

Ägg stoppas – ovanlig salmonellavariant

Joakim Magnå

Sveriges största äggproducent, CA Cedergren i Småland, stoppar alla äggleveranser efter ännu ett salmonellautbrott på anläggningen. Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) kan det vara svårt att hitta källan.

– Det är inget ovanligt. I majoriteten av fallen när vi identifierar salmonella i en djurbesättning kan man inte säkerställa hur smittan har kommit in, säger Estelle Ågren, veterinärepidemiolog på SVA, till TT.

Salmonellasmittan upptäcktes i början av april i packeriet, då äggen stoppades från att nå konsumenterna.

– Vi ska sanera packeriet nu, sen får vi ta nya prover och se om vi kan hitta några fler spår, säger Maud Cedergren som driver gården till SVT Småland.

Det är det senaste i raden av salmonellautbrott hos CA Cedergren sedan i december.

Enligt Estelle Ågren har det bortsett från utbrotten hos Cedergren i övrigt inte varit någon ökning av salmonella i Sverige.

– Vi har inte sett en ökning i antalet drabbade besättningar, men många djur har blivit drabbade på grund av att det är en stor anläggning, säger hon.

Den aktuella varianten, salmonella enteritidis, är relativt ovanlig bland fjäderfä.

– Det är också en typ som vi ser lite allvarligare på eftersom den kan finnas inne i äggen. Här har det påvisats i flera olika stallar och i packeriet, och sekvenseringen har visat att allt är av samma typ, säger Estelle Ågren.

Estelle Ågren förklarar att smittan hos Cedergren har spridits trots att SVA:s undersökningar visat på "rigorösa rutiner".

– När det gäller spridning mellan stallar är det hus som ligger väldigt nära varandra. När man då till exempel avlivar djur och gör rent i ett hus med smitta kan det bli dammoln och moln från rengöringen som gör att smittan kommer in i ett närliggande hus, säger hon och tillägger att smittan även kan spridas indirekt via exempelvis redskap och personal.

Inga ägg från Cedergrens kommer nu att gå direkt till konsument. Någon äggbrist lär det dock inte bli enligt Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare för branschorganisationen Svenska ägg.

– Äggproducenten står för 17-18 procent av den svenska äggmarknaden. Det klart att det påverkar, men inte mer än det gjorde före påsk, säger hon till SVT.

(TT)

Salmonella

(TT)

Salmonellabakterier lever i tarmen och sprids framför allt via livsmedel som äts utan att ha hettats upp ordentligt.

I Sverige är mindre än en procent av alla livsmedel och livsmedelsproducerande djur smittade med salmonella. Det skiljer sig från flera andra länder i Europa, där smittan ofta finns i exempelvis rå kyckling och ägg.

Varje år drabbas omkring 3 000 personer i Sverige, de flesta smittas utomlands. Typiska symtom är buksmärta, feber och diarré.

Det går att minska risken att insjukna genom att skölja grönsaker noggrant, ha god hygien vid matlagning och hetta upp maten tills den blir rykande varm. Salmonellabakterierna dör vid temperaturer över 70 grader.

Salmonella är mycket ovanligt i svenska ägg men i slutet av 2022 och början av 2023 återkallades ägg från en stor svensk äggproducent på grund av salmonella.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Livsmedelsverket.

Kvalitetsjournalistik – så arbetar Svenska Epoch Times

Svenska Epoch Times är opartisk och tar inte politisk ställning. Publicerat material ska vara sant. Om vi har gjort fel ska vi skyndsamt rätta det.

Vi vill med vår sammantagna rapportering ge ett bredare perspektiv på samtidens relevanta frågor. Detta innebär inte att alla artiklar alltid ger ”båda sidor”, framförallt inte korta artiklar eller intervjuer där intentionen endast är att rapportera något som hänt just nu.

Vi är medlemmar i TU – mediehusens branschorganisation. Här finns de pressetiska reglerna vi följer.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024