loadingDen genomsnittliga konsumtionen av rött kött, fläskkött, nötkött, lammkött och övrigt rött kött låg två procent över Livsmedelsverkets kostråd 2023. Foto: CCO 1.0  /Creative Commons
Den genomsnittliga konsumtionen av rött kött, fläskkött, nötkött, lammkött och övrigt rött kött låg två procent över Livsmedelsverkets kostråd 2023. Foto: CCO 1.0 /Creative Commons
Inrikes

Vi äter mindre kött − ändå för mycket?

Lotta Svedin

Under ganska lång tid har köttet stått i skamvrån. Det har sagts att vi äter alldeles för mycket kött och att det är både ohälsosamt och ohållbart. Men vårens opinionsundersökningar visar att det nu börjar skymta en förändring och att köttet återigen räknas som en del av en hälsosam kost.

Det senaste året har köttets roll som näringsriktigt livsmedel diskuterats flitigt ur olika aspekter. Särskilt så kallat rött kött har i vissa fall varit näst intill helt utdömt. Men nu kanske trenden håller på att vända. Bland annat har influencers och tidigare förespråkare för vegankost berättat att de nu äter kött för att de mår bra av det.

Att ha en tillräcklig köttproduktion i landet är också en aktuell fråga ur beredskapsperspektiv. Det måste finnas förutsättningar för bönderna att producera kött med lönsamhet samtidigt som konsumenterna måste ha råd att köpa det. En annan viktig fråga är djurens välfärd.

Läs mer

Mest lästa

Rekommenderat

loadingDen genomsnittliga konsumtionen av rött kött, fläskkött, nötkött, lammkött och övrigt rött kött låg två procent över Livsmedelsverkets kostråd 2023. Foto: CCO 1.0  /Creative Commons
Den genomsnittliga konsumtionen av rött kött, fläskkött, nötkött, lammkött och övrigt rött kött låg två procent över Livsmedelsverkets kostråd 2023. Foto: CCO 1.0 /Creative Commons
Inrikes

Vi äter mindre kött − ändå för mycket?

Lotta Svedin

Under ganska lång tid har köttet stått i skamvrån. Det har sagts att vi äter alldeles för mycket kött och att det är både ohälsosamt och ohållbart. Men vårens opinionsundersökningar visar att det nu börjar skymta en förändring och att köttet återigen räknas som en del av en hälsosam kost.

Det senaste året har köttets roll som näringsriktigt livsmedel diskuterats flitigt ur olika aspekter. Särskilt så kallat rött kött har i vissa fall varit näst intill helt utdömt. Men nu kanske trenden håller på att vända. Bland annat har influencers och tidigare förespråkare för vegankost berättat att de nu äter kött för att de mår bra av det.

Att ha en tillräcklig köttproduktion i landet är också en aktuell fråga ur beredskapsperspektiv. Det måste finnas förutsättningar för bönderna att producera kött med lönsamhet samtidigt som konsumenterna måste ha råd att köpa det. En annan viktig fråga är djurens välfärd.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad (föräldraledig)

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024