Projektet DarkTree, som drivs av Naturhistoriska riksmuseet, KTH och Linköpings universitet, har fått 24 miljoner kronor. Med pengarna ska man under fem år arbeta med en ny typ av kartläggning av världens insekter.
Det finns miljontals insektsarter i världen, och majoriteten av dessa är fortfarande inte beskrivna av forskare. Inte heller vet man speciellt mycket om deras evolution och påverkan på vårt ekosystem. Det ska nu forskningsprojektet DarkTree ändra på, och för att åstadkomma detta har man i oktober tilldelats 24 miljoner kronor från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Förutom kartläggningen av insekterna och deras evolution ska studien också utveckla nya metoder som kommer att ha stor betydelse för framtida forskning och miljöövervakning.
Man vet att insekter har funnits i åtminstone 300 miljoner år, det vill säga redan 70 miljoner år innan de första dinosaurierna dök upp. Under den tid som har passerat sedan dess har de utvecklat en enorm artrikedom och återfinns i alla livsmiljöer utom i havet.