Vårdförbundet kräver nu skadestånd från arbetsgivare som använt skyddsarbete på ett felaktigt sätt. Facket har även varslat om strejk ifall regler fortsätter att kringgås.
Enligt facket rör det sig om drygt 100 fall där Vårdförbundet kräver mellan 70 000 och 140 000 kronor.
– För oss är det här en kraftfull åtgärd som vi riktar mot arbetsgivaren och som slår ekonomiskt, men som inte drabbar patienterna, säger förbundets ordförande Sineva Ribeiro till Ekot.
När det eventuellt kan bli aktuellt med ytterligare åtgärder går inte att säga i nuläget, uppger förbundet för TT.
Vårdförbundets övertids- och nyanställningsblockad inleddes den 25 april, sedan dess har skyddsarbete beordrats i runt 1 400 fall. Enligt regelboken ska skyddsarbete endast användas i akuta situationer när det är fråga om fara för liv och hälsa för patienten.
– Vi har varit tydliga gentemot arbetsgivarna angående vilka regler som gäller. Och våran bild är att arbetsgivarna använder möjligheterna till skyddsarbete på ett ansvarsfullt sätt, säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sverige Kommuner och Regioner (SKR).
– Sen kan det förekomma enskilda fall då det inte gjorts på ett korrekt sätt. Är det så, så får de hanteras i särskild ordning och i första hand på lokal nivå, tillägger hon.
Enligt Ribeiro pågår inga förhandlingar med arbetsgivaren, och ingen medling mellan parterna, däremot har förbundet och SKR startat ”en dialog”.
– Vår förhoppning är att de här kontakterna i förlängningen ska leda fram till att vi träffar en överenskommelse och får stopp på konflikten, säger Jeanette Hedberg.