Vad kineserna säger om drakens år
En drake illustrerad av Jane Ku, Epoch Times


På den femte positionen i den kinesiska zodiaken finner man draken. Draken är till sin personlighet vanligtvis innovativ, kreativ, stolt, modig, passionerad och hetlevrad.

Drakarna är zodiakens fria själar. Att behöva anpassa sig är en drakes förbannelse, för regler och föreskrifter är ju till för andra anser draken. Den är en vacker och energisk varelse, som är självsäker och orädd inför utmaningar. Även om drakar lockar till sig en hel del vänner genom sin generösa personlighet, kan deras arroganta sida leda till att de inte kan knyta nära band med andra.

Människor som är födda under något av drakens fem år, har vissa gemensamma egenskaper och personligheter. Enligt den kinesiska kalendern ger de fem elementen: trä, eld, vatten, metall och jord, djurtecknen olika karaktärer. Här följer några av drakarnas särdrag enligt kinesisk astrologi.

Metall-draken
(födda 1940 eller 2000)
Metalldrakar är kraftfulla, sanningsenliga och modiga. De blir framgångsrika genom sin  beslutsamhet. De kan ofta lugna andra genom sina kraftfulla personlighet. De söker handling, och inget är bättre än när de får försvara en tanke eller övertygelse som de har fullständig tilltro till. Metalldrakar tycker om att leda människor och effekten de har på andra gör att andra gärna följer dem. Men, de tycker inte att kompromissa.

Vatten-draken (födda 1952 och 2012)
Vatten har en lugnande effekt på drakens orädda temperament. Vatten gör det lättare för draken att styra sin entusiasm. Till skillnad från de andra drakarna, som vill vara i rampljuset, har vatten-draken lättare för att ta ett steg tillbaka och omvärdera en situation. Därför gör de smarta beslut och  kan möta människor öga mot öga. Däremot kan de handla fel om de inte gör efterforskningar eller inte avslutar ett projekt innan de påbörjar ett nytt.

Trä-draken (född 1904 och 1964)
Trädrakar njuter av att tala om originella idéer och är öppna för andras synsätt. Trä har ett förändringens inflytande och bidrar med kreativitet till tecknet. De är innovativa, fantasifullt praktiska och uppskattar konst i alla dess former. De är i allmänhet mindre pretentiösa än andra drakar och dessa  trädrakar har förmågan att komma överens med andra människor. De har även det som krävs för att skapa ett framgångsrikt och lyckligt liv åt sig själva. De är dock frispråkiga och kan ibland vara lite påträngande och svåra att dämpa ner.

Eld-draken (födda 1916 och 1976)
Elddrakarna är energiska och kraftfulla, men de kan gå från att vara lugna och samlade till hetlevrade, på bara några sekunder. På sätt och viss är en elddrake sin egen värsta fiende. De lider också av sin vårdslöshet och av sitt heta temperament. Men när de håller sitt humör och temperament under kontroll, har de en befallande inverkan på andra människor.

Jord-draken (födda 1928 och 1988)
Jorddrakar blir stora ledare eftersom de är praktiska, välbalanserade och har god  organisationsförmåga. Dock har de fortfarande behov av att bli beundrade, men de är vänliga och stödjande. Beståndsdelen jord lägger en stor portion självkontroll till dessa drakars personlighet och vanligtvis förtjänar de den respekt hon eller han vill ha. De arbetar flitigt för att avsluta sina livsmål för dessa drakar tar både sina liv och romantiska ansvarsområden på stort allvar.