Rysk desinformation och spridning av falska nyheter i Sverige ökar, enligt en ny studie.
Försvarsminister Peter Hultqvist (S) utesluter inte att det har gjorts försök att påverka den svenska försvarsdebatten.
Utrikespolitiska institutet (UI) har undersökt den ryska utrikespolitiska strategin sedan starten av den rysk-ukrainska militära konflikten 2014.
Studien visar att rysk utrikespolitik har blivit mer offensiv. Forskarna drar slutsatsen att rysk desinformation och spridning av falska nyheter ökar i Sverige, skriver Dagens Nyheter.
Extra tydlig
Extra tydlig var den ryska desinformationen i samband med att Sveriges riksdag skulle rösta om värdlandsavtalet med Nato.
– Det var uppenbart att de vill ha ett nej för värdlandsavtalet, säger Martin Kragh, Rysslandsexpert och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet till DN.
Peter Hultqvist utesluter inte att det har gjorts försök att påverka försvarsdebatten.
– Jag kan bara konstatera att i samband med diskussionerna om värdlandsavtalet med Nato så förekom oerhört mycket desinformation i den svenska debatten, många rena felaktigheter, säger han i Ekots lördagsintervju.
Ifrågasätter inte
Amerikanska underrättelsetjänster har i en rapport anklagat Rysslands president Vladimir Putin för att ha gett order om att påverka presidentvalet i USA i syfte att underminera den demokratiska processen.
Peter Hultqvist säger i lördagsintervjun att han inte har någon anledning att ifrågasätta uppgifterna.
– Det är mycket allvarligt om man går in i andra länders valrörelser och försöker påverka och skaka om det demokratiska systemet, säger han.
På frågan om det finns skäl att tro att något liknande skulle kunna hända under den svenska valrörelsen nästa år svarar Hultqvist:
– Man ska inte utesluta någonting.
Syftet med UI:s studie var att dokumentera om och hur Ryssland försökt påverka Sverige.
Bland annat har forskarna tittat på dokument som förfalskningar, desinformation, falska nyheter, militära hot och agenter.
(TT)