Enligt en ny studie tillverkades en dolk som begravdes tillsammans med den egyptiske faraon Tutankhamon av material från en meteorit. Forskarna säger att järnet som användes för att tillverka faraons knivblad inte kommer från jorden.
”Våra upptäckter bekräftar att utgrävningar av viktiga gravar, bland annat kung Tutankhamons, har blottlagt artefakter från före järnåldern som har sitt ursprung från en meteorit”, sägs det i studien.
Den berömda dolken hittades 1925 av arkeologen Howard Carter i svepningarna av den mumifierade kungen. Carter hittade bladet nära den unge faraons högra lår, tre år efter att graven upptäcktes. Dolken satt i en gyllene knivslida som var dekorerad med mönster av liljor på ena sidan, fjädrar på den andra, samt med huvudet av en sjakal.
Megaliter och forntida tempel – mer än bara stenar?
Dolken har daterats till 1400-talet f.Kr. och är ett av få järnföremål som hittats från de forntida egyptierna, som man inte tror hade utvecklat kunskapen att smälta järn.
I studien menar man dock att egyptierna hade en ”betydande skicklighet kring arbete med järn under Tutankhamons tid”.
”Vi tror att man i det forntida Egypten satte stort värde på järnet från meteoriter för tillverkning av fina ornamentala eller ceremoniella föremål fram till 1400-talet f.Kr.”, sägs det i studien, och författarna tillägger att järn ansågs mer värdefullt än guld.
Analysen av dolken visar att den innehåller järn, 10 procent nickel och 0,6 procent kobolt.
Forskarna använde en teknik som kallas X-ray fluorescence (XRF). XRF-mätningar genomfördes på Tutankhamons dolk, elva meteoriter med välkänd sammansättning, och elva referensmaterial av stål.
”Bladets höga Ni-halt tyder, tillsammans med den mindre halten av Co och ett Ni/CO-förhållande på ~20, starkt på ett utomjordiskt ursprung”, sägs det i resultaten från studien.
Studien håller också fram beskrivningar av ”järn från himlen” som användes av egyptierna och som dök upp under 1300-talet f.Kr.
”Introduktionen av denna nya sammansatta term tyder på att de forntida egyptierna, likt andra forntida folk i Medelhavsområdet, var medvetna om att dessa ovanliga järnklumpar föll från himlen redan under 1300-talet f.Kr., och därmed var mer än två årtusenden före den västerländska kulturen”, säger forskarna.
Upptäckterna publicerades i tidskriften Meteoritics and Planetary Science.