loadingNina Koppangs kvittering i slutsekunderna räddade Sverige kvar i OS. Foto: Jonas Ekströmer/TT
Nyheter

Sverige till OS-semi efter jätterysare

Carl Göransson/TT

Sverige var bara några sekunder från att åka ur OS-turneringen. Men handbollsdamerna vände och vann rysaren mot Ungern med 36–32 efter förlängning. Nu väntar Frankrike i semifinal.

Sverige får chans att första gången ta en OS-medalj och det kan laget tacka Nina Koppang för.

När 15 sekunder återstod av andra halvlek hade Ungern skaffat sig en uddamålsledning i kvartsfinaldramat i Lille.

Bombade in kvitteringen

Sverige tog timeout inför ett sista kvitteringsförsök som skulle kunna ta matchen till förlängning.

Då klev 22-åriga Koppang fram. Tidigare i slutminuten blev hon avblåst för stegfel och gav Ungern chansen att ta ledningen. Nu bombade Koppang in 29–29.

Och i förlängningen var det sedan inget snack om saken. Johanna Bundsen hade radat upp räddningar under ordinarie tid och spikade nu igen fullständigt när Sverige kunde gå ifrån till ledning 33–29.

Och Sverige kunde andas ut till slut.

Vid avkast visste ett gäng blågula 30-plussare att det här i värsta fall kunde bli deras sista OS-match i karriären.

Lagkaptenen Jamina Roberts, 34, visade vägen genom att skicka in 1–0 och 2–0 och ge Sverige kommandot direkt från start.

Mittnian Linn Blohm, 32, gjorde tre mål på två minuter och det sista av målen – en läcker lobb – tog för första gången Sverige till en fyramålsledning (11–7).

Sverige var i förarsätet hela första halvlek, men 16–15 i paus var en bräcklig ledning.

Storpublik i Lille

Damlandslaget har aldrig tidigare spelat inför lika stor publik som i kvartsfinalarenan i Lille, där det stora flertalet av de 27 000 stolarna på läktarna var upptagna. Åskådarna skapade en härlig inramning och stämningen ökade i takt med spänningen.

Ungern kom ikapp och var förbi för första gången med drygt 20 minuter kvar att spela.

Lagen följdes åt och allt utmynnade i ett par rysligt spännande slutminuter, där Nina Koppang till slut blev hjälten som såg till att Sveriges OS inte är över.

De blågula handbollsdamerna får i stället chansen att för första gången ta medalj i ett globalt mästerskap.

Semifinalen mot hemmanationen Frankrike spelas på torsdag.