Sverige siktar på att bli medlem i Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) under första halvåret 2016, men först måste stadgarna godkännas av riksdagen. Danska utrikesministern Kristian Jensen (V) var nyligen i Peking och undertecknade Danmarks medlemsavtal med AIIB.
Det kostar att vara medlem och Danmark ska ha betalat knappt 2,5 miljarder danska kronor för fem år, trots att AIIB inte formellt har hunnit grundats som institution. Målsättningen är att starten ska ske före årsskiftet. Det förutsätter dock att tillräckligt många länder ratificerar sina medlemskap, skriver svenska finansdepartementet i ett mejl till Epoch Times.
AIIB har mötts av kritik och skepsis, framför allt från USA, med motivering att banken ytterligare skulle öka Kinas ekonomiska inflytande i regionen och därmed på sikt vara ett hot mot IMF (Internationella valutafonden) och Världsbanken, där USA har ledande ställning.
Bankens officiella mål är att finansiera investeringar i infrastruktur i Asien men mycket tyder på att banken är ett sätt för Kina att öka sin makt i världsekonomin, enligt en rapport från tankesmedjan Frivärld.
Av de 57 stater som ska ingå i AIIB har bankens icke-asiatiska medlemmar endast sammanlagt 25 procent av rösterna i banken. Kina har bidragit med ungefär 30 miljarder dollar till bankens startkapital, som ligger på totalt 50 miljarder, vilket kommer att ge Peking vetorätt i bankens styrelse, enligt rapporten.
”Taiwans medlemsansökan ska ha avslagits och Hongkong, som formellt är en del av Kina men har en hög grad av självstyre, har inte själv fått förhandla om villkoren för sitt medlemskap”, står det i rapporten.
Andra länder som har ansökt medlemskap i banken är bland annat Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Italien, Sydkorea och Ryska federationen.