Sverige anklagas återigen för att tvångsomhänderta barn på lösa grunder. Denna gång förs bilden fram i en dokumentärserie från Al Jazeera, rapporterar SVT Nyheter.
– Det kan få säkerhetsmässiga konsekvenser, säger Sofia Bard vid Svenska institutet.
Serien har viss likhet med den så kallade LVU-kampanjen för ett par år sedan, en desinformationskampanj där svenska myndigheter uppgavs kidnappa muslimska barn. Den ledde till en ökad hotbild mot Sverige.
– LVU-kampanjen fokuserade särskilt på barn med muslimsk härkomst. Det gör man inte här, utan det är barn med olika härkomst som porträtteras, säger Sofia Bard, chef vid enheten för Sverigebilden vid Svenska institutet till SVT.
I dokumentärserien från det Qatar-baserade mediebolaget Al Jazeera ges bilden av att svenska myndigheter omhändertar barn på vaga grunder, till exempel att de haft smutsiga kläder eller att familjen har dålig ekonomi. Bland de intervjuade finns en man som säger att hans barn omhändertogs för att han är romsk. Men enligt de domstolshandlingar SVT tagit del av utsattes barnen bland annat för psykisk misshandel, gick inte i skolan och var hungriga.
"Detta är farligt för Sverige och riskerar dessutom att allvarligt skada socialtjänstens viktiga arbete med att hjälpa de barn som verkligen far illa och behöver omhändertas", skriver statsminister Ulf Kristersson (M) i en kommentar.
Serien handlar inte enbart om Sverige utan om flera västländer. Den har publicerats på Al Jazeeras nya plattform 360 och inte fått stor spridning än, men om det sker kan en negativ bild av Sverige få fäste, enligt Sofia Bard.
– Det kunde vi se i samband med LVU-kampanjen och koranbränningarna, säger hon.