Statsminister Ulf Kristersson (M) svarar på frågor om tidigare säkerhetsrådgivaren Henrik Landerholm under en interpellationsdebatt i riksdagen.
– Det är min minnesbild att jag vid två tillfällen informerades om vad som hade hänt, säger Kristersson.
Det är riksdagsledamoten Patrik Björck (S) som undrar varför Henrik Landerholm valdes till nationell säkerhetsrådgivare, när statsministern fick kännedom om säkerhetsriskerna han orsakat och varför Regeringskansliet inte anmälde händelserna som nu utreds som vårdslöshet med hemlig uppgift.
– Det finns en säkerhetsavdelning som ansvarar för den sortens frågor. Jag hade inga som helst skäl att ifrågasätta, och har fortfarande inga skäl att ifrågasätta, deras hantering av denna fråga.
– Jag känner mig trygg med detta, säger Kristersson.
Lämnade efter avslöjande
Landerholm lämnade sin post i slutet av januari efter att Dagens Nyheter avslöjat att han upprepade gånger glömt hemligt eller känsligt material på olika platser upprepade gånger.
– Vad gäller tidpunkterna så är det min minnesbild att jag vid två tillfällen informerades om vad som hade hänt, om säkerhetsavdelningens bedömning, beslut och agerande, säger Kristersson.
Kristersson är sedan länge vän med Landerholm som handplockades till säkerhetsrådgivare hösten 2022. Landerholm har också erfarenhet av arbete som ambassadör, i evakueringen i Afghanistan och som rektor för Försvarshögskolan bland annat.
Patrik Björck undrar retoriskt hur "säkerhetsrådgivaren blev en säkerhetsrisk"?
– Den nära vänskapen med Landerholm förklarar den misslyckade rekryteringen, säger Patrik Björck.
Anmäld av oppositionen
V, S, MP och C har KU-anmält statsministern bland annat för den långa tid det tog innan handlingar blev offentliga, om Kristerssons vänskap med Landerholm påverkade Regeringskansliet att inte polisanmäla och för hur rekryteringen av Landerholm gick till. Statsministern påpekar att konstitutionsutskottet redan granskat rekryteringen och inte kommit med några anmärkningar.
Kristersson säger att han fick reda på säkerhetsriskerna när Regeringskansliets utredning var klar. Patrik Björck pressar statsministern på frågan och undrar när i tiden det var och anklagar statsministern för att inte ha tagit frågan på tillräckligt stort allvar.
– Slutsatsen var naturligtvis att när en förundersökning inleddes så blev situationen ohållbar för en nationell säkerhetsrådgivare, säger Kristersson.