Köldskador har blivit en allt vanligare konsekvens av lustgasanvändning. Nu larmar sjukvården.
– Det brukar ofta vara ganska stora områden och djupa skador, säger Yihang Liu vid Karolinska sjukhuset.
Förutom i Stockholm har ökningen av köldskador även setts i Örebro, vilket P4 Örebro tidigare rapporterat om.
Den vanligaste skadan är i ljumskarna mellan insida lår enligt Yihang Liu, ST-läkare i plastikkirurgi vid Karolinska sjukhuset.
– Det tror vi beror på att lustgasanvändaren använder stora tuber som de har mellan benen. När de använder dem blir behållaren extremt kall vilket orsakar kraftiga frysskador, säger han.
Skadans allvar beror på hur länge man exponeras för kylan.
– Lustgas har en smärtstillande effekt, oftast har patienterna kombinerat det med alkohol eller andra typer av droger och då är man ganska bedövad. De märker inte att det blir så pass stora skador, säger Liu.
Det kan ta veckor att bedöma skadans djup och om operation krävs. Oftast skärs då den döda hudvävnaden bort och ersätts med patientens egna hud från utsida lår.
– Rent estetiskt blir det tyvärr stora ärr.
Köldskador kan även uppstå i och runt munnen, på händerna och i halsen.
Lustgaslarmen ökar
Varför köldskadorna ökat är inte klarlagt, men larmen om lustgas har blivit allt fler. I juni hade Giftinformationscentralen fått in 427 samtal om lustgas hittills i år. Det är nästan dubbelt så många som under samma period förra året, då 234 samtal inkom.
– Vi ser ingen avmattning. Det är vi verkligen bekymrade över och ser med stor oro på, säger Jenny Bång Arhammar, överläkare och tillförordnad verksamhetschef på Giftinformationscentralen.
De vanligaste samtalen handlar om olika nervskador eller psykiska besvär.
– Man har svårt att gå och stå, kan kissa på sig eller få psykos, depression eller demens. Det har överskuggat köldskadorna som kanske inte upptäcks på samma sätt, säger Bång Arhammar.
Unga användare
Lustgas är främst ett vanligt berusningsmedel bland unga. Över 80 procent av samtalen från sjukvården till Giftinformationscentralen handlar om personer mellan 15 och 29 år, lika många kvinnor som män.
I dagsläget är marknaden för lustgas oreglerad. Tidigare i år föreslog en statlig utredning ett totalförbud mot att sälja lustgas som berusningsmedel. Vidare föreslogs privatpersoner över 18 år få köpa högst två patroner åt gången för till exempel matlagning.