Ryssland tar större risker när det kommer till påverkan och sabotage i väst, enligt Säpo.
– Det allvarliga säkerhetsläget kan komma att försämras ytterligare och det kan gå fort, säger Säpochef Charlotte von Essen.
Enligt Säpo finns indikationer på förändringar i den ryska säkerhetshotande verksamheten. Riskbenägenheten från rysk sida har ökat vad gäller påverkan och sabotage mot mål i västvärlden – och det gäller även Sverige. Det rör sig framför allt om det militära stödet till Ukraina.
– Flera andra europeiska länder har rapporterat om angrepp och incidenter och vi behöver räkna med att detta även kan hända i Sverige, säger Charlotte von Essen i Sälen.
Säpo ser också hur Sverige används som plattform för andra länders konflikter. Till exempel att främmande makt använder sig av kriminella gäng för att utföra våldsdåd mot andra stater, grupper eller personer i Sverige.
Metoden är inte ny – men det sker oftare nu och det är också nytt att barn och ungdomar anlitas, enligt Säpochefen.
Säpochefen har också på tisdagen fattat beslut om att terrorhotet ska ligga kvar på hög nivå, en fyra på den femgradiga skalan. Där har den legat sedan augusti 2023.
Sverige är inte lika utsatt för våldsbejakande islamistisk propaganda som tidigare, men von Essen pekar på en oförutsägbar händelseutveckling.
– Vi ser tendenser mot ett mer diversifierat terrorhot. Ett hot som då involverar främmande makts agerande, och ofta då genom att använda sig av ombud. Hoten går in i varandra.