I dagarna dimper det orange kuvertet ner i brevlådan – men många svenskar har dålig koll på vad som väntar. En färsk undersökning visar också att nästan hälften oroar sig för pensionen.
Enligt undersökningen från Novus har fyra av tio ingen koll på hur mycket de kan förvänta sig att få ut i pension när det väl blir dags.
En stor andel har uppgett att de kan klara sig på 80 procent av sin lön, men få förväntar sig att pensionen faktiskt kommer att leverera det.
– Det finns ett stort gap mellan behov och förväntningar och det är genomgående oavsett ålder, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.
Opinionsundersökningen har genomförts på uppdrag av pensionsbolaget Skandia och har bland annat sökt svar på hur människor ser på sitt pensionstillfälle och vilka förväntningar man har.
– Det är viktigt att fler får en förståelse för hur man bygger pension och hur man kan planera, så att fler blir nöjda, säger Munter.
Riktålder
Någonting som spelar stor roll för pensionens storlek är pensionsåldern. Det är också en högaktuell fråga i och med den nya riktåldern för pensionen – 67 år – som börjar gälla nästa år. Och även om normen för många fortfarande är 65 år så syns enligt Mattias Munter en utveckling där fler arbetar längre.
Han menar också att pensionsåldern har blivit mer flytande och att övergången mellan yrkesliv och pensionärsliv inte är lika abrupt som tidigare. Antalet “jobbonärer” som kombinerar pension och arbete kan räknas i hundratusental.
– Det är en supertydlig trend och kan göra stor skillnad för ekonomin. Drygt 6 000 kronor mer per månad för privata tjänsteman och omkring 4 000 kronor mer per månad för offentligt anställda, säger Munter.
Livsval
Att förlänga arbetslivet kan också bli nödvändigt för den som inser att pensionen inte blir så hög som man hade önskat. Något som går att undvika om man vill det – genom planering.
– Ju tidigare man börjar desto större möjlighet har man att påverka och kompensera för livsval som man gör, till exempel längre studier eller deltidsarbete, säger Munter.
Han framhåller att det första man behöver göra är att skaffa sig koll. Någonting som är förhållandevis enkelt i Sverige genom att logga in på minpension.se. Därefter kan man ta nästa steg och göra någonting aktivt.
– Det grundläggande handlar om att jobba så mycket heltid som det är möjligt och se till att man har tjänstepension, alternativt spara själv på motsvarande sätt. Om du sedan har ett eget sparande som är långsiktigt och kan användas till pension, då har du gjort det viktigaste, säger Mattias Munter.