Staten ska ta över en stor del av kommunernas skulder, så att kommunerna ska kunna göra långsiktiga investeringar utan att höja skatten. Det föreslår en av Socialdemokraternas arbetsgrupper för ny politik.
S anser att det behövs ett samhällslyft lokalt, men tycker inte att staten hjälper till tillräckligt för att kommunerna ska kunna klara nya stora etableringar.
– Vi vill att staten tar över en rejäl del av den kommunala skulden, säger partiets näringspolitiska talesperson Fredrik Olovsson på en pressträff.
Kommunernas skulder har ökat kraftigt de senaste decennierna, enligt S. Det uppges handla om ungefär 200 miljarder kronor som staten ska ta över i skuld.
– Det skulle göra en bättre fördelning mellan kommun och stat. Det skulle innebära ungefär 20 000 kronor per invånare i landets samtliga kommuner.
Lägre räntor
Ett argument för detta är att staten över tid betalar lägre räntor än kommunerna. Statens upplåning skulle ske via Riksgälden och Olovssons bedömning är att det skulle ta några år att föra över kommunernas lån.
Arbetsgruppen föreslår också ett riktat stöd till vissa kommuner som står inför stora investeringar. Därtill ett statligt bostadsbolag som ska bygga på etableringsorter, ett nationellt etableringsteam som ska hjälpa till med stora etableringar och en strategisk "infrastrukturpott" för att stärka bland annat järnvägen.
Ser inte slösaktighet
Olovsson anser inte att kommunernas växande skulder beror på slösaktighet.
– Det är ett argument man ibland hävdar, att det finns en massa slösaktiga kommuner. Det vill säga de som byggt skolor och äldreomsorg. Det (slösaktighet, reds anm.) är en extremt liten del av den skuldsättning som finns här.
S tillsatte elva interna arbetsgrupper efter valförlusten 2022. Vilka förslag som ska bli socialdemokratisk politik avgörs på partiets kongress 2025.