Säkerhet, säkerhet och åter säkerhet. När Polen blir ordförandeland i EU är fokus tydligt inriktat på Ryssland. Och premiärminister Donald Tusk kliver fram som en av kontinentens mest inflytelserika ledare.
Donald Tusk och Donald Trump stod i centrum redan 2017, då den ene var EU:s rådsordförande och den andre president i USA.
Nu är samma herrar återigen högaktuella. Den 20 januari svärs Trump in som president i Vita huset. Och redan från och med onsdag är Tusk en centralfigur, då hans Polen tar över ordförandeskapet i EU:s ministerråd.
Givet fokus kommer att ligga på Rysslands krig i Ukraina, inte minst med tanke på att Trump utlovat ett snabbt slut på kriget – något som många befarar i praktiken ska innebära ett avslutat amerikanskt stöd till de styrande i Kiev.
Allt är säkerhet
För Polen är kriget högst påtagligt. Miljontals ukrainare har sökt skydd i landet och både ryska och ukrainska raketer har fallit på polsk mark. Ryssland och Belarus har dessutom tryckt på med ett helt annat slags vapen, genom att locka till sig migranter från Afrika och Asien som sedan pressats mot den polska gränsen.
Allt det har bidragit till att Polen formellt uttalat säkerhet på sju olika områden som nyckelord för sitt ordförandeskap.
Det handlar främst om extern säkerhet – gränsskydd och försvar – men också säkerhet för ekonomi, energi, hälsa och livsmedel. Migrationspolitiken kallas för intern säkerhet, medan miljön får sortera under begreppet civil säkerhet.
Kan hantera Trump?
Premiärminister Donald Tusk är en av Europas mest erfarna ledare, med tungt inflytande bland framför allt EU:s konservativa ledare.
Han ses som starkt EU-vänlig – men har samtidigt inte dragit sig från att stå upp för en mer konservativ syn på både migrations- och jordbrukspolitiken.
Den 67-årige snickarsonen från Gdansk blir dessutom extra tung för tillfället – med tanke på det ledarvakuum som orsakats av den politiska oenigheten i både Tyskland och Frankrike.
– Polen hanteras nu som en auktoritet när det gäller Ukraina och Ryssland, med vår erfarenhet och vår historia, konstaterar Tusk inför ordförandeskapet.
Även i förhållandet till USA har Tusk en stark ställning, inte minst då Polen klivit fram som det land i Nato som lägger klart mest på sitt försvar: upp mot 4,7 procent av BNP 2025.
"Polen har gjort sin hemläxa i frågor som Trump bryr sig om. En Donald kan mycket väl komma att ta emot en annan med öppna armar", skriver Marta Prochwicz Jazowska från tankesmedjan ECFR i en analys.