Riksdagen vill skynda på beslutet om framtidens stridsflyg. Partierna är oroade för att alternativet att utveckla ett nytt svenskt stridsflyg annars blir praktiskt ogenomförbart.
Riksdagens försvarsutskott blev på tisdagen klar med sin behandling av regeringens totalförsvarsproposition.
I utskottets betänkande har partierna enats om nya formuleringar vad gäller det fortsatta arbetet inför beslutet om vilket stridsflyg som ska ersätta Gripen runt år 2050.
Riksdagen vill skynda på beslutet. I propositionen står att beslut ska fattas senast 2030, och utskottet vill att det ska tas mellan 2028 och början av 2030.
Oro för försening
Flera partier är oroade för att processen ska dra ut på tiden, så att alternativet att utveckla ett nytt svenskt stridsflygsystem inte blir praktiskt genomförbart.
– Drar man ut för långt på tiden kan det vara så att man i Saab tappat så mycket av utvecklingskompetens att detta inte är möjligt att genomföra i praktiken, säger utskottsordförande Peter Hultqvist (S).
Regeringen har sedan tidigare gett Försvarsmakten i uppdrag att göra en "konceptstudie" om vilka krav som bör ställas på framtidens stridsflyg. En utredning med en parlamentarisk referensgrupp ska också tillsättas för att beslut ska kunna tas om vad som ska ersätta Jas 39 Gripen.
Utskottet betonar också vikten av att värna svenskt kunnande och svensk förmågeutveckling i processen inför vägvalet.
Viktig försvarsindustri
Enligt Mikael Oscarsson (KD) kommer nu mer fokus i beredningsarbetet inför stridsflygbeslutet att läggas på alternativen att framtidens stridsflyg ska utvecklas i Sverige eller tillsammans med utländsk aktör.
– Det vi har i form av stridsflyg exempelvis i Linköping är något som är av yttersta vikt för Sverige. I det säkerhetsläge vi har är vår försvarsindustri av väldigt stor vikt, säger han.
Det tredje alternativet – att köpa ett färdigt stridsflyg, i praktiken från USA – kommer att finnas kvar. Men enligt vissa utskottsledamöter är det främst för att behålla konkurrensen och hålla ned prislappen på ett svenskproducerat stridsflyg.
– Det vi är överens om är ett steg framåt där balansen lutar tydligare åt det svenska och svenskt-utländska alternativen, säger Hultqvist.
Hanna Gunnarsson (V) anser inte att köpa amerikanskt är ett verkligt alternativ.
– Vi behöver ett stridsflyg framtaget för nordiska förhållanden, säger hon.