loadingTorkat renkött är en delikatess. På vårvintern saltar man köttet, röker det och hänger upp det ute för att lufttorka. Renkött är samernas eget naturkött. Renen vet att nyttja det knappa beståndet av naturbete. Den rör sig därför konstant mellan olika betesmarker och årstidsland. Under sommarhalvåret, den tid då renen växer till sig, betas proteinrik föda som gräs, örter och svamp i fjäll- och skogsområden. Under vintern befinner sig renen längre österut i skogsmarkerna, där det finns energirik lav. Renen hushåller under vintern med sina krafter för att klara sig till våren. I maj föds renkalvarna och ett nytt renår tar sin början.
Foto: Pernilla Ahlsén/Imagebank.Sweden.se
Torkat renkött är en delikatess. På vårvintern saltar man köttet, röker det och hänger upp det ute för att lufttorka. Renkött är samernas eget naturkött. Renen vet att nyttja det knappa beståndet av naturbete. Den rör sig därför konstant mellan olika betesmarker och årstidsland. Under sommarhalvåret, den tid då renen växer till sig, betas proteinrik föda som gräs, örter och svamp i fjäll- och skogsområden. Under vintern befinner sig renen längre österut i skogsmarkerna, där det finns energirik lav. Renen hushåller under vintern med sina krafter för att klara sig till våren. I maj föds renkalvarna och ett nytt renår tar sin början. Foto: Pernilla Ahlsén/Imagebank.Sweden.se
Weekend Nr 36 vecka 36 2024

Ren näring

Redaktionen

Samerna har lyckats överleva i tusentals år i en arktisk miljö, vilket vittnar om att den traditionella samiska maten, där renen naturligtvis är basen, innehåller alla de näringsämnen som människan behöver.

Renkött är inte bara gott, det är dessutom magert, vitamin- och mineralrikt. Fetthalten ligger i genomsnitt på tre procent, och fettet är av typen omega 3. Proteinhalten är därtill hög, 22 procent. Renkött är också en tillförlitlig vitaminkälla som innehåller både A-, B-, C- och E-vitamin. Som naturbetande djur har renen ett mineralrikt kött med järn, selen, kalcium och andra mineraler som är bra för vår kropp. Renkött kan tillredas på olika sätt: kokas, stekas, rökas, eller torkas, vilket ger en välbehövlig varia­tion. Förr i tiden tog man vara på allt från renen, och den kunskapen lever fortfarande. Om man tillreder inälvsmat som blod, lever och liknande höjs vitamin- och mineralinnehållet ytterligare. Maten är en del av ett folks kultur. Den traditionella samiska matkulturen har sedan allra första början baserats på vad naturen har att erbjuda. Därför har kosten mestadels bestått av renkött, älgkött, fisk, örter och bär.

Vid foten av ett jämtländskt fjäll, med en fantastisk utsikt, som så ofta i landets norra regioner, ligger den samiska restaurangen Hävvi i Glen som drivs av kocken Malin Karlsson och sambon Thomas Johansson.

Feedback

Mest lästa

Har du ett nyhetstips?

Skicka till es.semithcope@spit.

Rekommenderat

loadingTorkat renkött är en delikatess. På vårvintern saltar man köttet, röker det och hänger upp det ute för att lufttorka. Renkött är samernas eget naturkött. Renen vet att nyttja det knappa beståndet av naturbete. Den rör sig därför konstant mellan olika betesmarker och årstidsland. Under sommarhalvåret, den tid då renen växer till sig, betas proteinrik föda som gräs, örter och svamp i fjäll- och skogsområden. Under vintern befinner sig renen längre österut i skogsmarkerna, där det finns energirik lav. Renen hushåller under vintern med sina krafter för att klara sig till våren. I maj föds renkalvarna och ett nytt renår tar sin början.
Foto: Pernilla Ahlsén/Imagebank.Sweden.se
Torkat renkött är en delikatess. På vårvintern saltar man köttet, röker det och hänger upp det ute för att lufttorka. Renkött är samernas eget naturkött. Renen vet att nyttja det knappa beståndet av naturbete. Den rör sig därför konstant mellan olika betesmarker och årstidsland. Under sommarhalvåret, den tid då renen växer till sig, betas proteinrik föda som gräs, örter och svamp i fjäll- och skogsområden. Under vintern befinner sig renen längre österut i skogsmarkerna, där det finns energirik lav. Renen hushåller under vintern med sina krafter för att klara sig till våren. I maj föds renkalvarna och ett nytt renår tar sin början. Foto: Pernilla Ahlsén/Imagebank.Sweden.se
Weekend Nr 36 vecka 36 2024

Ren näring

Redaktionen

Samerna har lyckats överleva i tusentals år i en arktisk miljö, vilket vittnar om att den traditionella samiska maten, där renen naturligtvis är basen, innehåller alla de näringsämnen som människan behöver.

Renkött är inte bara gott, det är dessutom magert, vitamin- och mineralrikt. Fetthalten ligger i genomsnitt på tre procent, och fettet är av typen omega 3. Proteinhalten är därtill hög, 22 procent. Renkött är också en tillförlitlig vitaminkälla som innehåller både A-, B-, C- och E-vitamin. Som naturbetande djur har renen ett mineralrikt kött med järn, selen, kalcium och andra mineraler som är bra för vår kropp. Renkött kan tillredas på olika sätt: kokas, stekas, rökas, eller torkas, vilket ger en välbehövlig varia­tion. Förr i tiden tog man vara på allt från renen, och den kunskapen lever fortfarande. Om man tillreder inälvsmat som blod, lever och liknande höjs vitamin- och mineralinnehållet ytterligare. Maten är en del av ett folks kultur. Den traditionella samiska matkulturen har sedan allra första början baserats på vad naturen har att erbjuda. Därför har kosten mestadels bestått av renkött, älgkött, fisk, örter och bär.

Vid foten av ett jämtländskt fjäll, med en fantastisk utsikt, som så ofta i landets norra regioner, ligger den samiska restaurangen Hävvi i Glen som drivs av kocken Malin Karlsson och sambon Thomas Johansson.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025