Samerna har lyckats överleva i tusentals år i en arktisk miljö, vilket vittnar om att den traditionella samiska maten, där renen naturligtvis är basen, innehåller alla de näringsämnen som människan behöver.
Renkött är inte bara gott, det är dessutom magert, vitamin- och mineralrikt. Fetthalten ligger i genomsnitt på tre procent, och fettet är av typen omega 3. Proteinhalten är därtill hög, 22 procent. Renkött är också en tillförlitlig vitaminkälla som innehåller både A-, B-, C- och E-vitamin. Som naturbetande djur har renen ett mineralrikt kött med järn, selen, kalcium och andra mineraler som är bra för vår kropp. Renkött kan tillredas på olika sätt: kokas, stekas, rökas, eller torkas, vilket ger en välbehövlig variation. Förr i tiden tog man vara på allt från renen, och den kunskapen lever fortfarande. Om man tillreder inälvsmat som blod, lever och liknande höjs vitamin- och mineralinnehållet ytterligare. Maten är en del av ett folks kultur. Den traditionella samiska matkulturen har sedan allra första början baserats på vad naturen har att erbjuda. Därför har kosten mestadels bestått av renkött, älgkött, fisk, örter och bär.
Vid foten av ett jämtländskt fjäll, med en fantastisk utsikt, som så ofta i landets norra regioner, ligger den samiska restaurangen Hävvi i Glen som drivs av kocken Malin Karlsson och sambon Thomas Johansson.